Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
KULTURA
Debakl ili uspjeh: Za dokumentarac o Arsenu Dediću prodano 113 ulaznica

Debakl ili uspjeh:
Za dokumentarac o Arsenu Dediću prodano 113 ulaznica

Jučer je u zagrebačkom kinu Europa počelo redovito prikazivanje filma ‘Moj zanat’.

arsen dedić

Sve je stvar perspektive: da se prvi dan redovite kino-distribucije filma „Moj zanat“ dogodio u nekom malom kinu, sad bismo pisali o prepunoj dvorani. Međutim, kino Europa prima 550 gledatelja, a prodanih ulaznica je bilo točno 113. Prizor je, kako su nam potvrdili oni koji su bili, bio otužan.

Stotinjak ljudi na prvom danu prikazivanja filma „Moj zanat“, koji se bavi likom i djelom Arsena Dedića, posljedica je skromne marketinške kampanje. Dok se na javnoj televiziji na sve strane reklamiraju „Majstori“, o „Mom zanatu“ nije bilo riječi niti u informativnim emisijama. „Informacija da je HRT koproducent filma nije točna. Oni su navedeni na odjavnoj špici jer su nam iz svoje arhive ustupili nekoliko snimaka. Stoga nisu imali ni obvezu reklamirati film“, rekla nam je Vera Robić Škarica, producentica filma.

„Uostalom, radi se o dokumentarnom filmu, tako da je 113 prodanih ulaznica iznad prosjeka, što se kina Europa tiče. Ta brojka je premašila i prosječnu posjetu gledatelja na većini naših igranih filmova“, poručila nam je Robić Škarica. „Ne zaboravite da se radilo o radnom danu, nazovite me nakon vikenda, pa ćemo vidjeti o kakvom odazivu građana ćemo pričati.“ No, bio utorak ili ne, bilo je za očekivati da film o našem najvećem živućem kantautoru, koji svojim nastupima bez problema rasproda i najveće dvorane, izazove kudikamo veći interes. Takvo nešto, primjerice, očekuju u Beogradu, gdje je za premijeru, 9. svibnja, rezerviran Sava centar s tri i pol tisuće mjesta.

A da se radi o kvalitetnom uratku, dokazuje i jučerašnja reakcija zagrebačke publike. Dvoranom se, naime, po završetku filma pronio spontani aplauz nazočnih. Njih svih 113. Riječ je o prvom filmu s hrvatskom produkcijom i srpskim redateljem – Mladenom Matičevićem, koji je publici najpoznatiji po dokumentarcu iz 2007. „Kako postati heroj“.

Kad će film do Šibenika još nije poznato, no producentica Vera Robić Škarica, koja nam je najavila da će se „Moj zanat“ prikazati u 29 hrvatskih digitaliziranih single dvorana, kaže da bi „bio red“ da se film prikaže i u Arsenovu rodnom gradu.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI