Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
IZDVOJENO / UKRATKO

Crobarometar u travnju:
HDZ u vodstvu već drugi mjesec zaredom!

Najnovije istraživanje Crobarometra koje provodi IPSOS PUlS,  a, kao i obično, objavljuje Nova TV, pokazuje da HDZ već drugi mjesec zaredom drži prvu poziciju. Na uzorku od 968 ispitanika pokazuje se da HDZ uživa potporu 19,8 posto birača, a SDP 19,7 posto. Nešto veća razlika je kad se suoče desni i lijevi blok. HDZ-ova koalicija bi u ovom trenutku osvojila 25,1 posto, a SDP-ova 23,7 posto biračkog tijela. Činjenica je da SDP iz mjeseca u mjesec konstantno gubi povjerenje građana, pa je ovo najlošiji rezultat te stranke od 2006.g., dok HDZ uglavnom stagnira.

Orah Mirele Holy pretekao je u travnju Hrvatske laburiste, pa zauzima treću poziciju s 10,8 posto, a HL zaostaje i trenutno ima 8,8 posto potpore. Slijedi HDSSB s tri posto, Lista Milana Bandića s 2,8 posto, HSS s 2,6 posto,  HSP Ruže Tomašić ima tek dva posto, a HNS svega 1,5 posto, kao i HSU.

Ivo Josipović je i dalje najpopularniji političar u Hrvatskoj s podrškom od 68 posto. Iza njega je Mirela Holy sa 63 posto, zatim slijedi Josip Leko sa 46 posto, Dragutin Lesar sa 45 posto, don Ivan Grubišić uživa potporu 43 posto birača, Vesna Pusić 36 posto, Ruža Tomašić 34 posto, a Zoran Milanović tek 25 posto, dok njegov glavni rival Tomislav Karamarko ima svega 16 posto potpore.

Posebna zanimljivost su preferencije SDP-ova članstva koje se gotovo apsolutno pozitivno izjašnjava o Mireli Holy, njih čak 97 posto, tek nešto manje, 96 posto ih pozitivno misli o Josipoviću, 80 posto o Josipu Leki, 78 posto o Vesni Pusić, a tek  na petom mjestu je šef SDP-a Zoran Milanović sa 71 posto.

Slično je i u glavnoj oporbenoj stranci gdje se 69 posto članstva pozitivno izjašnjava o svome stranačkom šefu Tomislavu Karamarku, 59 posto ih vrlo pozitivno ocjenjuje Mirelu Holy, 65 posto predsjednika države Ivu Josipovića, a čak 73 posto preferira Ružu Tomašić.

U skladu s očekivanjima, 77 posto građana drži da Hrvatska ide u krivom smjeru, samo 16 posto ih je i dalje optimistično. Vladina politika spala je na podršku jedva 19 posto birača, a njih 73 posto ne podupire mjere i politiku vladinog tima na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem.

 


VEZANE VIJESTI