Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
UKRATKO
Buja politička ponuda na hrvatskom tržištu stranaka:  Jurčićev “Novi val” i Čačićevi reformisti

Buja politička ponuda na hrvatskom tržištu stranaka:
Jurčićev “Novi val” i Čačićevi reformisti

Konvencija HNS-a Šibenik (3)Bivši Račanov ministar gospodarstva Ljubo Jurčić danas je sa 120 osnivača predstavio novu hrvatsku političku stranku “čistog centra”, Novi val- stranka razvoja. Gotovo istodobno, bivša HNS-ova saborska zastupnica Natalija Martinčević na konferenciji za novinare najavila je registriranje udruge “Inicijativa za osnivanje Narodne stranke- reformisti”, a od jeseni i osnivanje same stranke kojoj bi na čelu, kako se očekuje, trebao biti Radimir Čačić. Buja, dakle, politička ponuda na hrvatskom tržištu stranaka pred europske izbore, a građani, reklo bi se, imaju sve manje volje i motivacije na njih izaći…

Vječiti optimist, Ljubo Jurčić, tvrdi kako Hrvatska stoji puno bolje nego se to prikazuje i da su za njezinu krizu krive isključivo pogrešne politike koje ne znaju njezine potencijale, primarno u poljoprivredi i energetici, usmjeriti prema izlasku iz krize. Za svoju stranku drži da je alternativa koja će Hrvatskoj omogućiti put prema gore, a u protivnom, ova će se zemlja strmoglaviti ravno u ponor.

Jurčić zagovara državu utemeljenu na tradiciji, identitetu i kulturi hrvatskog naroda i ne vidi razloga inferiorno priželjkivati da budemo poput Njemačke,  Irske ili koje druge zemlje. Rezovi neće državu oporaviti, a Jurčić ih uspoređuje sa stečajnim upraviteljem koji vodi tvrtku prema likvidaciji.  Umjesto velikih državnih investicija u infrastrukturu,  zagovara poticanje proizvodnje, pogotovo finalnih proizvoda i reindustrijalizaciju zemlje, a u narednom će razdoblju njegova stranka biti maksimalno koncentrirana na istraživanje domaćih industrijskih potencijala, posebno onih koji mogu pridonijeti izvozu.

Novom valu Ljube Jurčića pridružio se i nezavisni saborski zastupnik Jakša Baloević, kao i osnivač udruge Franak Božo Ivošević te brojni odvjetnici, poduzetnici, sveučilišni profesori…

Čačićevi reformisti također poput Jurčića pretendiraju na prostor političkog centra, ali, kako je pojasnila Martinčević, bila bi to neka vrst deideologizirane stranke fokusirane na gospodarske programe i reforme. Već im je pristupilo 204 člana zagrebačkog HNS-a, kazala je Martinčević, a taj će trend biti nastavljen i tijekom idućeg tjedna. Unatoč razlazu s HNS-om, bivšu stranku ne doživljavaju kao neprijateljsku, jer dijele iste političke vrijednosti, samo što ih je izdalo vodstvo HNS-a, radi čega su i istupili iz te stranke.

Bivši predsjednik Radimir Čačić, HNS je ostavio s rejtingom od 4,8 posto, a danas je na mizernih 2,3 posto. HNS funkcionira kao privatna organizacija u kojoj se ne poštuje Statut, a da bi članovi bili zaštićeni, trebali bi vlastiti sindikat, ironizirao je situaciju u HNS-u bivši član Predsjedništva zagrebačke organizacije Petar Klipić.

Iz vrha HNS-a na istup Natalije Martinčević i kolega repliciraju tvrdnjom kako se radi o ljudima koji su interesno, materijalno ili na neki drugi način vezani za Čačića, pa je stoga njihov odlazak iz stranke razumljiv, a vrijednosti koje zastupaju s HNS-om ništa zajedničko nemaju.


VEZANE VIJESTI