Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
POLITIKA
Antifašisti Vodica traže uklanjanje Spomenika žrtvama jugoslavenskog komunizma

Antifašisti Vodica traže uklanjanje Spomenika žrtvama jugoslavenskog komunizma

Udruga antifašitičkih boraca i antifašita Grada Vodica s konferencije za novinare u ponedjeljak zatražila je uklanjanje Spomenika žrtvama jugoslavenskog komunizma čiju je gradnju na rivi u Vodicama prije nekoliko godina inicirala vodička Udruga 'Hrvatski domobran'.

Udruga antifašitičkih boraca i antifašita Grada Vodica s konferencije za novinare u ponedjeljak zatražila je uklanjanje Spomenika žrtvama jugoslavenskog komunizma čiju je gradnju na rivi u Vodicama prije nekoliko godina inicirala vodička Udruga ‘Hrvatski domobran’.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Vodica Josip Zanze (Foto: H. Pavić)

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Vodica Josip Zanze (Foto: H. Pavić)

 

Antifašiti su konferenciju sazvali povodom današnje sjednice Gradskog vijeća Vodica na kojoj bi spomenik trebao biti legaliziran.
– Naime usvajanjem prve točke Dnevnog reda 8. sjednice Gradskog vijeća grada Vodica koja će se održţati danas s početkom u 16.00 sati, okončava se proces ozakonjenja nelegalnosti njegove gradnje uz izostanak i šutnju svih inspekcija redom od gradske, županijske do državne, nama na žalost. Odlukom koja će se tek sada ozakoniti nespomenik – rekao je predsjednik vodičkih antifašista Josip Zanze.

Prema njegovom riječima, samim uvrštavanjem spomenika u točkaste Izmjene i dopune prostornog plana Grad Vodice je priznao nelegalnost spomenika.

– Sada se s tim objektom, sagrađenim na samoj rivi na pomorskom dobru, koju građani zovu peka i šiptarska kapa, događa isto što i s brojnim apartmanima i drugim bespravno sagrađenim objektima, pokušavaju legalizirati nelegalno – rekao je Zanze.

Gradskom vijeću i gradonačelnici Vodica Branki Juričev Martinčev Zanze je s konferencije uputio niz pitanja, od kojih se neka tiču i jame Golubinke, u koju su tijekom Drugog svjetskog rata i nakon njega ubačeni deseci Vodičana. Zanze pita zašto se DNK analizom nisu utvrdio identitet posmrtnih ostataka žrtvi. On, naime, tvrdi da su u jamu partizani ubacivali talijanske i njemačke vojnike, a ne civile.
– Spelološko istraživanje procedeno 1991. godine pokazalo je da su tamo njemačke i talijanske vojne uniforme, a ne seljačka obuća i odjeća. U Vodicama nakon 1945. godina nitko nije ubijen, osim što je poslije rata bilo nekoliko suđenja. Ostali su osuđeni prema tadašnjim ratnim zakonima, najviše nakon pada Italije – rekao je Zanze, koji pita i zašto se od Njemačke i Italije nije zatražila suradnja u ispitivanju ostataka iz Golubinke. Također, gradsku vlast pita jesu li zatražili očitovanje o spomeniku i institut Simona Visentala, te HAZU-ov Razred za povijest. Zanze kaže da razumije i susjeća s boli svih koji su u ratu ostali bez svojih najbližih, ali ne pristaje na krivotvorenje povijesti.

 

Spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma čije je otkrivanje najavljeno za  31. svibnja (Foto: H. Pavić)

Spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma čije je otkrivanje najavljeno za 31. svibnja (Foto: H. Pavić)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI