Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA
Šibensko Gradsko vijeće jednoglasno za Nagodbu Grada i INE: Za 13 milijuna kuna skida se hipoteka s TEF-a

Šibensko Gradsko vijeće jednoglasno za Nagodbu Grada i INE:
Za 13 milijuna kuna skida se hipoteka s TEF-a

Gradsko vijeće Šibenika (Foto H. Pavić (4)Da opozicija ne mora poziciji nužno biti “vuk”, pokazali su danas šibenski gradski vijećnici koji su jednoglasno podržali Nagodbu Grada Šibenika s naftnom industrijom INA-om, u vezi s rješavanjem hipoteke na zemljištu TEF-a. Gradsko vijeće se suglasilo da se INA-i isplati 13 milijuna kuna s osnove duga Tvornice elektroda i ferolegura, čiji je vlasnik Grad. Pred gradskom vlašću dvije su mogućnosti: ili dug podmiriti u dvije rate, pri čemu bi prva bila uplaćena do 31. listopada ove godine, a druga do 31. prosinca 2015., ili da se cijeli iznos duga podmiri jednokratno, do 31. listopada ove godine, ali umanjen za 7 posto, što znači 12, 545 milijuna kuna ukupno.

Istom Nagodbom Grad se obvezuje u roku od pet godina osigurati INA-i tri tisuće četvornih metara zemljišta kao zamjensku lokaciju za benzinsku crpku na “Vanjskom”, ili isplatiti nacionalnoj naftnoj kompaniji sredstva utrošena za kupnju zamjenske lokacije , osim u slučaju da se INA-i odobri nova koncesija, i to na 20 godina, za korištenje benzinske crpke na Obali. Ovim činom Nagodbe napokon je riješena dugogodišnja “trakavica” s najspornijim dijelom duga na najatraktivnijem gradskom zemljištu, prostoru TEF-a, koji je blokirao sve razvojne, prevalentno turističke ambicije grada na toj lokaciji. Za ostatak duga, koji je ukupno procjenjivan na oko 150 milijuna kuna, Grad je spreman pokrenuti postupak predstečajne nagodbe, a kako je najveći vjerovnik TEF-a država, odnosno Ministarstvo gospodarstva, to se očekuje da bi problem dugova koji su opterećivali zemljište bivše šibenske Tvornice elektroda i ferolegura uskoro mogao biti kompletno riješen. A dočim se to dogodi, bit će raspisan međunarodni natječaj za prostor TEF-a, kako bi se napokon valorizirao na primjeren način. Zainteresiranih investitora nije manjkalo ni ranije, ali zbog hipoteka na zemljištu niti je bilo moguće, a niti bi se našao investitor sklon ući u tako rizičan posao. No, kako se radi o iznimno perspektivnoj lokaciji, što su evidentno prepoznali i gradski vijećnici, otpora Nagodbi Grada s INA-om apsolutno nije bilo.Gradsko vijeće Šibenika - gradonačelnik Željko Burić (Foto H. Pavić)  (3)
Ovim činom podrške pokazujemo da su nam interesi grada iznad svakog drugog, pa i stranačkog, odnosno političkog interesa, jer se na ovaj način stvaraju pretpostavke za ulaganje i razvoj grada. Mi smo to pokrenuli, mi smo završili ekološku sanaciju zemljišta i nikad nećemo osptruirati takve poteze vlasti, kao što je sadašnja vladajuća koalicija opstruirala projekt bivše SDP-HNS-ove koalicije, plažu Banj- kazao je SDP-ov gradski vijećnik Joško Šupe.

– Hvala na konstruktivnom stavu, a nas čeka još dosta teških problema koje ćemo, nadam se, zajedno riješiti, jer ima još dosta neriješenih imovinsko-pravnih pitanja između Grada, odnosno TEF-a, i Fonda za zaštitu okoliša, Ministarstva gospodarstva itd. A što se plaže Banj tiče- replicirao je gradonačelnik Željko Burić- bilo kako bilo, mi smo plažu završili i platili. A isto se odnosi i na ljetnu pozornicu na tvrđavi sv. Mihovil, isto ćemo učiniti i s tzv. Importaneom, jer najgore je kad neka nekretnina stoji neiskorištena, zatvorena, i propada.Predsjedniku Gradskog vijeća Ivici Poljičku nakon jednoglasne podrške Nagodbi Grada i INA-e, što se u šibenskoj Gradskoj vijećnici rijetko viđa, preostalo je samo zaključiti: GV je ovdje pokazalo visok stupanj zrelosti i da mu je interes Šibenika na prvom mjestu, i ispred interesa stranaka.


VEZANE VIJESTI