Neovisni novinarski portal
2.3.2021.
IZDVOJENO / SCENA
ZAMP odgovara Johnnyju: Ne postoji ‘Štulićev novac’ koji zadržavamo za sebe!

ZAMP odgovara Johnnyju:
Ne postoji ‘Štulićev novac’ koji zadržavamo za sebe!

Na redakcijski mail TRIS-a stigla je reakcija ZAMP-a na tvrdnje Branimira Štulića iznesene jučer na ovom portalu.

HDS-ZAMP

Reakciju Službe za odnose s javnošću HDS ZAMP-a prenosimo u cijelosti:

„Ne radim sa ZAMP-om, nemam ništa s njima“, kaže u svojoj izjavi Branimir Štulić, dodajući usput i paušalne uvrede koje nećemo komentirati. No, ovaj dio o tome da nema ništa s HDS ZAMP-om doista stoji i on je jedini točan koji se u tekstu tiče stručne službe Hrvatskog društva skladatelja. Štulić je naime još 1981. istupio iz sustava kolektivne zaštite autorskih prava preko društva SOKOJ, čiji je bio član i koje je u to vrijeme ostvarivalo prava autora na području bivše Jugoslavije. Tim je činom istupio iz sustava kolektivne zaštite na svjetskom nivou.

Budući da se naknadno u pismenim i telefonskim kontaktima sa službom HDS ZAMP kao i javnim istupima Štulić izravno očitovao da ne želi biti članom niti HDS ZAMP-a niti bilo kojeg drugog društva, te da nije hrvatski državljanin, on se vodi kao autor izvan sustava kolektivne zaštite i na njegovo se ime ne prikupljaju nikakve naknade. Provjerom svjetske autorske baze utvrdili smo da Štulić u međuvremenu nije niti jednom drugom svjetskom društvu povjerio zaštitu.

Branimir Štulić dakle ne želi ostvarivati svoja prava preko bilo koje udruge za kolektivno ostvarivanje prava u svijetu. Da bi to napravio, on niti ne treba biti članom npr. HDS ZAMP-a – treba biti članom bilo kojeg sestrinskog društva za kolektivno ostvarivanje prava u svijetu – ako želi i nizozemskog društva BUMA/STEMRA. Ali on to jednostavno ne želi.

Dakle, prema izboru samog Štulića, HDS ZAMP ne naplaćuje naknadu za korištenje njegovih prava. Ne postoje nikakva sredstva ni „Štulićev novac“ koja bi administrativni aparat HDS ZAMP-a zadržavao „za sebe“.

Kolektivno ostvarivanje prava nije hrvatska specifičnost ili izmišljotina. U ovom sustavu, kojeg je HDS ZAMP član, ostvaruju se prava oko 3 milijuna autora iz cijelog svijeta koji se svojih autorskih prava nisu odrekli – ukoliko je to njihova volja, slobodni su to učiniti. Baš kao što je Štulić učinio prije 34 godine, što god njegov odvjetnik danas govorio.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI