Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
KULTURA
Tajni poslovi Ministarstva kulture

Tajni poslovi Ministarstva kulture

Komentirajući slučaj zapošljavanja u tajnim službama predsjednik dr. Ivo Josipović proteklog tjedna je upozorio da nije dobro što klasificirani dokumenti cure u javnost. Izrazio je stajalište i da se ‘ti problemi ne bi trebali rješavati kroz medije, već bi trebalo iskoristiti mogućnosti koje postoje u samom sustavu’. Međutim, umjesto u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) njegovih se uputa drže u Ministarstvu kulture, koje taji zaključke sjednice Hrvatskog vijeća za kulturnog dobra i situaciju u šibenskom Konzervatorskom odjelu.

Ostaci vrta nekadašnjeg dominikanskog samostana na čijem mjestu je sagrađena peškarija (Foto: H. Pavić)

Ostaci vrta nekadašnjeg dominikanskog samostana na čijem mjestu je poslije Drugog svjetskog rata nikla peškarija (Foto: H. Pavić)

Tjedan dana Ministarstvu kulture trebalo je za da pokuša odgovoriti na novinarski upit Tris.com.hr-a o sjednici Hrvatskog vijeća za kulturna dobra na kojoj se raspravljala gradnja u zaštićenoj povijesnoj jezgri Šibenika, o posjetu istražitelja Uskoka Konzervatorskom odjelu, o oduzimanju nadzora nad projekatom Peškarija konzervatoru koji je dosad za njega bio zadužen, te o zamijenjenim skulpturama apostola s portala šibenske katedrale sv. Jakova. Nakon više puta poslanog upita i nekoliko telefonskih kontakata od glasnogovornice Ministarstva kulture dobili smo odgovor u kojem je manje informacija nego u upitu.

– Hrvatsko vijeće za kulturna dobra na 62. sjednici održanoj 21. veljače ove godine, između ostalog je razmatralo predmete u nadležnosti Konzervatorskog odjela u Šibeniku. Riječ je o radovima na katedrali Sv. Jakova u Šibeniku, projektu izgradnje stambeno poslovne građevine na lokaciji „Peškarija“ u Šibeniku te radovima na tvrđavi Sv. Mihovila. Raspravljalo se o stručnim aspektima konzervatorskog postupka u sva tri slučaja, koji su izazvali pažnju javnosti. Hrvatsko vijeće za kulturna dobra, prema usvojenoj proceduri objavit će sažetak zaključaka sa 62. sjednice na web stranicama Ministarstva kulture na temelju kojih će ovo ministarstvo moći pružiti daljnje službene informacije – stoji u ‘odgovoru’.

Jedan od zamijenjenih kipova apostola na portalu katedrale sv. Jakova (Foto: H. Pavić)

Jedan od zamijenjenih kipova apostola na portalu katedrale sv. Jakova (Foto: H. Pavić)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI