Neovisni novinarski portal
4.5.2024.
KRONIKA 112 / KULTURA
‘Slučaj peškarija’ – Uskok u šibenskom Konzervatorskom odjelu!

‘Slučaj peškarija’ – Uskok u šibenskom Konzervatorskom odjelu!

Na sjednici Hrvatskog vijeća za kulturna dobra proteklog tjedna razmatrao se i projekt poslovno stambene zgrade na šibenskoj Staroj peškariji. Kako neslužbeno saznajemo, projekt betonske zgrade sa sedam luksuznih stanova i poslovnim prostorima Ureda Vojnović na Vijeću je pretrpio niz kritika i kao takav nije dobio prolaznu ocjenu. Vezano za ovaj slučaj Konzervatorski odjel posjetili su istražitelji Uskoka.

Konzervarorski odjel (3)

Iz Ministarstva kulture, kao i iz šibenskog Konzervatorskog odjela, za sada nema službenih informacija o sjednici Vijeća za kulturna dobra ni o sudbini projekta.  Neslužbeno, pak, se saznaje da nije osporena sama gradnja na peškariji. Ona je Hrvatskom vijeću za kulturna dobra prihvatljiva,  uz bitne izmjene projekta, koje se tiču visine, broja etaža, pročelja, krovišta i drugih detalja što će projektant morati promijeniti kako bi se zgrada uklopila u vizuru šibenskog Doca.

Vijeće za kulturna dobra raspravljalo je i o zamjeni skulptura apostola na glavnom portalu šibenske katedrale sv. Jakova.  Naime, prilikom obnove pročelja katedrale na portal su postavljene nevješto izrađene kopije kipova koje su kod prolaznika izazivale podsmijeh, a zgražanje i pobunu među konzervatorima. Vijeće je odlučilo da se originalne skulpture, koje su trenutno sklonjene u crkvi sv. Barbare, moraju restaurirati, konzervirati i vratiti na svoje mjesto.

Niz neugodnih događanja u šibenskom Konzervatorskom odjelu Uprave za zaštitu kulturne baštine, vezanih za peškariju, obnovu katedrale, skulpture na njenom portalu, kao i bušenje bedema tvrđave sv. Mihovila, izazvao je posljednjih mjeseci i niz što anonimnih što potpisanih,  tajnih i javnih,  prijava Ministarstvu kulture.  Shodno tome, Ministarstvo je u Šibeniku sazvalo sastanak s konzervatorima na kojem će razmotriti te probleme. Usporedo s internom istragom traje i ona Državnog odvjetništva – Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Konzervatorski odjel u Šibeniku su, naime, protekli tjedan  posjetili istražitelji Uskoka iz Splita i raspitivali se za dokumentaciju vezano uz gradnju na peškariji. Službenih informacija nema, ali navodno se ispituje i nesrazmjer između primanja i imovine nekih zaposlenika Odjela. Iako službenih informacija nema, bilo bi nelogično da se Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta ovdje bavi nečim drugim osim suzbijanjem korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Konzervarorski odjel (2)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI