Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
KOMENTARI / POLITIKA / Portreti
Portret tjedna: Mirela Holy, predsjednica ORaH-a: Na ovom će orahu mnogi (po)lomiti zube…

Portret tjedna:
Mirela Holy, predsjednica ORaH-a:
Na ovom će orahu mnogi (po)lomiti zube…

portret_tjedna_holy_postOdavno u blokovski podijeljenom (lijevi i desni) hrvatskom političkom prostoru, kontaminiranom egocentrizmom i neosjetljivošću odnarođenih elita, nije bilo gotovo nikakvih iznenađenja, napose ne dobrih. Ako ne bi cvjetao prezir, carevala je rezignacija spram politike kao krajnje isprostituiranog zanimanja u kojemu se moralnost i dosljednost slavila kao iznimka. A onda je istraživanje Crobarometra za veljaču, donijelo iznenađujuće, ali i ohrabrujuće rezultate. Mirela Holy, predsjednica nedavno osnovanog ORaH-a (Održivi Razvoj Hrvatske), činilo se nepretencioznog eko-političkog projekta, prepoznata je kao izniman potencijal koji plijeni simpatije i ulijeva povjerenje. O Holy se pozitivno očitovalo čak 65 posto ispitanika, pa se, odmah iza Ive Josipovića, svrstala na drugo mjesto po osobnom rejtingu hrvatskih političara. A ORaH, da su sada izbori, ne bi trebao brinuti zbog izbornog praga, jer su četvrta politička opcija, s 5,3 posto potpore. Iza sebe su ostavili brojne etablirane stranke (HNS, HSP AS, HDSSB, HSS, HSLS…) s dugom tradicijom i poviješću, pa i notornog Milana Bandića…

Mirela Holy (42) je političarka, nove generacija, s izraženom osobnošću. Možda je po tomu i svojevrstan unikum u politici. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost, smjer odjevnog dizajna (što svakom svojom odjevnom kombinacijom demonstrira!), zatim Filozofski fakultet i stekla doktorat iz humanističkih znanosti. Još za mandata Račanove vlade kao pripravnica se 2001. zaposlila u Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja, gdje je radila do 2005. Iz Ministarstva odlazi u zagrebačke Maksima komunikacije. Holy je objavila više stručnih radova i nekoliko knjiga, pokazujući in continuo visoku senzibiliziranost za pitanja ekologije, ravnopravnosti spolova i manjinska prava. Upravo ta pitanja determiniraju i programatske odrednice stranke (OraH-a) s kojom je odlučila voditi neke svoje političke bitke.

Inkriminirana naivnim mailom

U SDP dolazi 1998.g., no, objektivno, njezin javni politički život počinje ulaskom u Sabor nakon izbora 2007.g. Kako je po svom habitusu izrazito ekološki osviještena, kao zastupnica se odmah snažno angažirala na pitanjima zaštite okoliša i prirode, prostornog planiranja i graditeljstva. Stoga, kada je nakon izbora 2011. i pobjede Kukuriku koalicije, Zoran Milanović kao mandatar nove vlade uključio u svoj tim, upravo za resor ekologije, bio je to posve prirodan odabir. No, malo tko je mogao i pomisliti da će njezin ministarski staž biti tako kratka vijeka, a njezin „krimen“ samo izgovor za jednokratni eksperiment premijerova testiranja visokih moralnih kriterija socijaldemokracije…

Holy je „pala“ zbog, iz današnje perspektive, posve naivnog i gotovo nevinog prijestupa. E-mail poštom raspitivala se za radni status supruge jednog stranačkog kolege. Ali, mail je iscurio u javnost, kao „naručen“ za njezin brzi odstrel. Milanović, kojemu se Holy, poput remetilačkog faktora ispriječila u, više prijateljskom nego partnerskom, odnosu s tadašnjim potpredsjednikom Radimirom Čačićem, nije ni za trenutak dvojio što mu je činiti. Denuncijantski mail sjeo mu je kao „kec na desetku“, i Holy je, zbog visoko podignute moralne ljestvice „prvog ministra“, morala otići. Podnijela je ostavku, nije čekala javno šamaranje, i sama ocijenila kako je „nepromišljenim mailom nanijela političku štetu Vladi“. Svojom smjenom nije „trgovala“ niti je pokušavala kapitalizirati status žrtve. Sve što se od nje u toj prilici čulo jest otkriće da je tijekom obnašanja ministarske dužnosti bila izložena strahovitim pritiscima koji su eskalirali i do prijetnji smrću. S obzirom da je doista dosljedno zagovarala principe zaštite prirode, nije nikakvo čudo da je i za tako kratkotrajnog mandata trebala policijsku zaštitu. Koliko zbog energetskog lobija, toliko i građevinske, odnosno mafije u njezinom tradicionalnom poslovnom okruženju – otpadu.

Nakon Holy, ljestvica je drastično pala…

Na ministarskom mjestu naslijedila ju je Milanovićeva „snaga za promjene“, čovjek bez idenetiteta i osobnosti, partijski aparatčik i poslušnik, što je Mirelinu posebnost i uvjerljivost dodatno potenciralo. I tako je Milanovićev gubitak, za OraH, za Holy i za hrvatsku političku scenu, postao nesumnjivi dobitak. Nikad nakon Holy, premijerova se ljestvica više nije podigla tako visoko, pa ni kad se DORH bavio SDP-ovim prvokategornicima poput vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe uhvaćenog u pokušaju podmićivanja HDZ-ove vijećnice, ni u slučaju sisačko-moslavačke proskribirane, rastrošne županice Marine Lovrić Merzel, ni u nemoralnom postupanju bivšeg rapskog gradonačelnika Zdenka Antešića umočenog u suspektnu preprodaju zemljišta i jednodnevno umirovljenje za račun saborske mirovine… Čak ni niškoristi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nije platio „penale“ zbog neprenošenja direktorskih ovlasti u svojoj privatnoj tvrtki na odvjetničko društvo, štoviše ni zbog činjenice da je njegova tvrtka ostala dužna Hrvatskim vodama, dakle, državi, 150 tisuća kuna, u vrijeme kada je Jakovina bio na čelu Upravnog vijeća Hrvatskih voda. Samo je Branko Šegon, čija je firma dobila povlašteni kredit HBOR-a, morao odletjeti, dobrim dijelom zato što se njegov šef Slavko Linić tome opirao…

Mirela Holy danas računa na autohtone lijeve „postrojbe“, na brojne „zelene“, eko-udruge i prirodi, više nego društvu (partiji), posvećene i lojalne prijatelje, na dešperane socijaldemokrate, na slobodnomisleće, lijevu inteligenciju, urbanu mlađu populaciju… Njezin OraH ima potencijal, ima prirodnu biračku bazu i realno može računati na neovisne koji se rado priklanjaju – novome. Kao predsjednica, stranci donosi u dotu svoju stručnost, moralnost, samopouzdanje i poštenje u političkom angažmanu koje je gotovo postalo endemsko.Nije kalkulantica, ima stav, artikuliranost i vjerodostojnost.Ne uzmiče, ne pokazuje strah pred političkom i financijskom moći.Najavljuje, bez kalkuliranja, legalizaciju marihuane, ali u zdravstvene svrhe, jer je dokazano da njezini pripravci pomažu u liječenju multiple skleroze, karcinoma i drugih oboljenja, a ne stvara ovisnost. Zagovara ravnopravnost spolova, prava homoseksualnim parovima, svim manjinskim skupinama, upire prstom u kriminal, korupciju, državno pogodovanje kojekakvim lobijima i privatnim interesima.

Nema samoodrživosti bez hrane, vode, energije

– Nijedno društvo ni država ne može se smatrati samoodrživim i samostalnim ukoliko ne zadovoljava tri ključne potrebe svoga stanovništva: za hranom, vodom i energijom. A Hrvatske je – kaže Holy – početkom 20. stoljeća proizvodila dva i po puta više hrane nego danas, kada je uvozi više od 50 posto i subvencionira tuđe ekonomije umjesto da potiče i razvija vlastite resurse. Hrvatska ima goleme potencijale obnovljivih izvora energije, a ipak uvozi 50 posto energije! Holy drži suspektnim i odnos Vlade s norveškom tvrtkom Spectrum koja je provela istraživanje jadranskog podmorja, i danas trguje tim podacima. Je li posrijedi još jedan primjer vladinog pogodovanja privatnoj tvrtki, dvoji Holy, na štetu i račun hrvatske države?!

Nastavi li takvim beskompromisnim detabuiziranjem nekih ključnih tema, otvorenim prokazivanjem kriminala i korupcije s najviših razina, čuvajući pritom vlastitu vjerodostojnost i autentičnost, Holy će biti tvrd ORaH na kojemu bi etablirane stranke mogle (po)lomiti zube. Njezina, i dugovječnost ORaH-a ovisit će o potencijalu i kapacitiranju stranke na terenu, i dosljednosti u političkom poštenju. No, u ovom trenutku Holy besumnje jest dobra alternativa kojom se dade supstituirati otklon birača od socijaldemokracije izgubljene u lijevoj pragmatičnosti.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI