Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Hrvatski 'ophodnjaci' 'Cavtat' i 'Hrvatska Kostajnica'  (foto: MORH)

Neophodni ophodni brodovi:
za Obalnu stražu RH se uskoro vari novo plovilo?

Hrvatski 'ophodnjaci' 'Cavtat' i 'Hrvatska Kostajnica' (foto: MORH)

Kada će konačno hrvatskim morem zaploviti novi Hrvatskoj neophodni ophodni brodovi domaće Obalne straže RH? Čini se ipak kako je trenutak kada će pramac nekog takvog  broda zasjeći valove ponešto bliži, barem sudeći prema vijestima iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Hrvatski 'ophodnjaci' 'Cavtat' i 'Hrvatska Kostajnica'

Hrvatski ‘ophodnjaci’ ‘Cavtat’ i ‘Hrvatska Kostajnica’

Vojnički precizno iz MORH-a:

– U Samostalnom sektoru za javnu nabavu Ministarstva obrane RH 24. ožujka 2014. izvršeno je otvaranje konačnih ponuda s cijenom u nadmetanju za izgradnju pet obalnih ophodnih brodova (jedan prototip i četiri serijska), u prisustvu svih gospodarskih subjekata koji su sudjelovali u nadmetanju:
tvrtka „Brodosplit“, Zajednica ponuditelja „Leda-Korčula“ i njemački „Fassmer“, Zajednica ponuditelja „NCP Grupa“ i nizozemski „B. V. Scheepswerf Damen Gorinchem“, Zajednica ponuditelja „Montmontaža-Greben“ s tvrtkom „Radež“, te Zajednica ponuditelja „Uljanik“ i „Tehnomont brodogradilište Pula“.  Nitko od ponuditelja nije imao primjedbe na provedeni postupak.  Povjerenstvo će u roku od 30 dana izvršiti pregled pristiglih ponuda i donijeti konačnu odluku, a sve u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi – vele MORH-ovci.

Mogla se sagraditi oho-ho flota…

U svakom slučaju dobra vijest, reklo bi se, kada se zna da se o nabavci nasušno potrebnih plovila priča već godinama. I to u godinama u kojima su pojedini visoki državni dužnosnici i njihovi ‘domoljubni’ pomoćnici popljačkali državnog novca zasigurno dostatnog da se sagradi najjača i najmodernija mediteranska oho-ho flota ophodnih brodova. Što reći, osim da je Vlada RH još prije dvije godine, na svojoj 51. sjednici, održanoj 3. rujna 2012.,  usvojila je ‘prijedlog odluke o utvrđivanju potrebe za nabavom obalnih ophodnih brodova’.

obalna straža– Ovom odlukom utvrđena je potreba za nabavom pet obalnih ophodnih brodova za potrebe Oružanih snaga RH, odnosno Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže RH radi nadzora i zaštite prava i interesa RH na moru. Postupak javne nabave za pet obalnih ophodnih brodova provest će Ministarstvo obrane RH, financijska sredstva planirat će se u Državnom proračunu na razdjelu Ministarstva obrane u razdoblju od 2013. do 2018. godine. Obalni ophodni brod je brod Oružnih snaga RH u sastavu HRM-a, odnosno Obalne straže RH čija je temeljna namjena ophodnja radi nadzora i zaštita interesa RH na moru, sukladno Zakonu o Obalnoj straži RH. Također, obalni ophodni brodovi koriste se za potporu otočnom stanovništvu te sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja na moru. U ratu se obalni ophodni brodovi koriste za zaštitu unutarnjih morskih voda borbenim djelovanjem te za zadaće borbene i logističke potpore – rečeno je tada.

U lov na krivolovce – novovjeke agresore iz susjedstva

Od tada naovamo prošlo je podosta vremena, bilo je nevera, pijavica, bura, osporavanih natječaja i tome slično. No iz MORH-a signaliziraju kako je ‘sada ozbiljno’, te da bi se vrlo brzo moglo započeti zavarivanje prototipa i prvog (u seriji od ukupno pet) plovila dugog 42 metra, brzine oko 28 čvorova. Cijena jednog ophodnog broda je negdje oko 10 milijuna eura, a na lanjskom natječaju je ukupna vrijednost ovog projekta naznačena na 357,6 milijuna kuna.

Hrvatska i danas ima Obalnu stražu, koja funkcionira ponajviše zahvaljujući srčanom mornaričkom kadru, premda, obzirom na površinu koju treba nadzirati, odavno vapi za još odgovarajućih plovila. Osim novih brodova, u tome će pomoći i novi nadzorni radarski sustav i druga ponešto modernija tehnologija od aktualne. Time će se valjda steći uvjeti da se love krivolovci iz susjednih zemalja, novovjeki agresori na našem moru. Valjda će se spriječiti pošast nezakonitog ribarenja i nekontroliranog izlovljavanja ribljeg fonda od strane talijanske flote, raznovrsnog krijumčarenja, te će se moći ozbiljnije nadzirati plovila s potencijalno opasnim teretima, i tome slično.

obalna straža rh

Ophodni brod Novigrad

Ophodni brod Novigrad

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI