Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
EKOLOGIJA
Nema zezanja: osnovan HUZEZ – udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja

Nema zezanja:
osnovan HUZEZ – udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja

antenennamed

Osnovana je Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ), javljaju njezini osnivači. Nakon niza prosvjeda protiv postavljanja antena baznih stanica diljem zemlje, odlučili su se na udruživanje, a na čelu im je liječnik Srećko Marušić.. Kako kažu, osnovana je na poticaj brojnih građana koji su se suočili s problemom nemogućnosti utjecaja na smanjenje štetnog elektromagnetnog zračenja u svojoj okolini, prije svega zbog neadekvatne regulative na ovom području. Više o aktivnostima HUZEZ-a javnost će doznati na predstavljanju udruge 10. ožujka 2014. u 12 sati, u dvorani Tribina grada Zagreba, Kaptol 27.

Trenutno najveći izvor elektromagnetnog zračenja (iako ne i jedini) predstavljaju antene baznih stanica teleoperatera mobilne telefonije, koji su uspjeli svojim utjecajem na zakonodavca potpuno liberalizirati postupak postavljanja antena. Ova činjenica, uz vrlo visoke tolerancije vrijednosti EM zračenja propisane Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetnih polja, predstavlja značajan zdravstveni rizik za najširu populaciju. O tome govori sve veći broj epidemioloških studija provedenih u svijetu – upozoravaju u HUZEZ-u.

huzezantene

Cilj HUZEZ-a je utjecati na donositelje propisa iz ovoga područja na donošenje regulative koja bi imala kao najvažniji cilj zaštitu ljudskog zdravlja, a da se pri tome ne ograničava razvoj mobilnih telekomunikacija. Aktualni slučaj ”Vrbani III” samo je jedan u nizu primjera borbe građana protiv štetnog zračenja u svojoj okolini. Podsjetimo, sredinom 2013. su usred ove mlade zagrebačke četvrti na shopping centru Point niknule antene.  Građani sve informacije o problemima s baznim stanicama i štetnosti zračenja mogu slati na e-mail: stetno.zracenje@gmail.com, poručuju iz HUZEZ-a.

Podsjetimo, pošast stalnog postavljanja novih baznih postaja za telekomunikaciju stalna je tema posljednjih godina,u kojima ti uređaji niču na najneobičnijim i neajneprikladnijim mjestima. Zbog profita telekomunikacijskih kompanija postaje se postavljaju na krovove privatnih kuća, skrivaju se u dimnjake,  na balkone zgrada, na igrališta, pa čak se naslanjaju i na zid – osnovne škole, kao što je to odavno slučaj u mjestu Boraja. Rezultati istraživanja štetnosti tih uređaja po ljudsko zdravlje se još uvijek skrivaju od šire javnosti, no u posljednje vrijeme se ipak češće izlaze  upozorenja stručnjaka o njihovoj izuzetnoj opasnosti.

antene prosvjed

 


VEZANE VIJESTI