Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
Panorama grada u Omanu

Leteći Omanci uče letenje na hrvatskom nebu i preživljavanje na hrvatskoj zimi

Panorama grada u Omanu
Panorama grada u Omanu

Panorama grada u Omanu

Piloti početnici  iz dalekog Omana prve zamahe avionskim krilima učit će na hrvatskom nebu, kako se doznaje u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske. Sultanat Oman, naftom bogata država na jugoistočnoj obali Arapskog poluotoka, odlučila je svoje letače vježbenike poslati na obuku u Hrvatsku. Tako će leteći Omanci moći naučiti letjeti iznad drukčijeg krajolika od njihovog domaćeg, koji se sastoji uglavnom od ravne pustinje.Ova vijest je dobra za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, posebice u uvjetima kada je određeni dio zrakoplova mimo rokova zapeo na skupom remontu u turbulentnoj Ukrajini (vidi link), a štogod će se valjda i privrediti u porozni državni proračun.

–  Sporazum između Oružanih snaga Sultanata Oman i Ministarstva obrane Republike Hrvatske o obuci omanskih pilota u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani, potpisan je 5. ožujka 2014. u sjedištu Ministarstva obrane RH u Zagrebu.   U ime Sultanata Oman potpisao ga je načelnik za obuku, brigadir Salim Mohamed Salim Almiqbali, a u ime Ministarstva obrane Republike Hrvatske, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, brigadni general Dražen Ščuri.

–    Sporazum s Omanskim ratnim zrakoplovstvom je vrlo važan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo jer prvi put dobivamo veću grupu pilota, a školovanje će se odvijati na engleskom jeziku. Naša je želja da u budućnosti bude i više takvih projekata. – istakao je general Ščuri,  zapovjednik svih hrvatskih vojnih pilota.

Hrvatski MIG-21: lijepo ga je vidjeti na hrvatskom nebu, a manje lijepo u ukrajinskom hangaru

Hrvatski MIG-21  na hrvatskom nebu

Kako je pojašnjeno,  prema potpisanom sporazumu Oružane snage RH će obuku omanskih pilota provesti u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku kod Zadra.   U obuci će sudjelovati 16 omanskih studenata te dva nastavnika letenja, a predviđeno je da će obuka trajati od ožujka do kraja prosinca 2014. godine.

– Obuka će se većinom provoditi u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku, a predviđeno je da studenti budu smješteni u Pilotskoj školi u Zemuniku.   Prva skupina studenata i nastavnika letenja iz Omana u Zadar stiže 09. ožujka 2014.   Prema prihvaćenom planu obuke, omanski studenti će proći temeljnu obuku na avionu Pilatus PC-9M u okviru 150 sati letenja.  Obuka će obuhvatiti 6 cjelina, i to temeljno i akrobatsko letenje, instrumentalno navigacijsko letenje, vizualno navigacijsko letenje, temeljno noćno letenje, noćno navigacijsko letenje u vizualnim uvjetima i grupno letenje u formaciji 2 aviona – iznose u MORH-u sadržaj obuke Omanaca.

Neće Omanci samo letjeti iznad hrvatskih sela, polja i gradova: proći će i posebnu obuku koju bi inače teško ikada proveli u svojoj domovini, s obzirom na tamnošnje prevladavajuće klimatske uvjete: obuku preživljavanja u zimskim uvjetima.

Gosti s Arapskog poluotoka će učiti i ‘teoriju padobranskog skoka’, kako navode u MORH-u.

Oman ima oko 3,3 milijuna stanovnika, a ekonomija im je naslonjena na crpljenje i izvoz sirove nafte.

Omanska zastava

Omanska zastava

 

 

 

 

 

 


VEZANE VIJESTI