Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
KULTURA
Miroslav Jeličić Purko na tribini u knjižnici (Foto: H. Pavić)

Jadran Kapital u Šibenik ne dolazi po profit!?

Miroslav Jeličić Purko na tribini u knjižnici (Foto: H. Pavić)

Pojašnjavajući poziciju Jadran Kapitala d.d., tvrtke koja kani investirati u gradnju luksuznih stanova i poslovnih prostora na peškariji član uprave uprave Miroslav Jeličić Purko rekao je da, unatoč nekadašnjim opstrukcijama, danas imaju dobru suradnju s Gradom Šibenikom.

Miroslav Jeličić Purko na tribini u knjižnici (Foto: H. Pavić)

Miroslav Jeličić Purko na tribini u knjižnici (Foto: H. Pavić)

 – Prijepori oko lokacije i projekta postoje od prvog dana. Oni su u zadnje vrijeme samo eskalirali iz razloga što je dobivena lokacijska dozvola. Još 2007. godine smo kupili zemljište, nakon čega smo predali zahtjev za lokacijsku dozvolu. Lokacijska dozvola po mišljenju šibenskih konzervatora nije bila u skladu s njihovim smjernicama, tako da smo se 2008. godine žalili na tu odluku. Međutim, kad je 2009.  godine Hrvatsko vijeće za kulturna dobra dalo mišljenje da je projekt u skladu s konzervatorskim smjernicama i kad je naloženo da je da se sve vraća na sami početak. Tada počinju pravi problemi. Nadležne inspekcije ministarstva kulture i graditeljstva naložile su šibenskom gradonačelniku da nam izda dozvolu, ali on nije htio niti čuti. Nije nas htio prihvatiti niti da dođemo na sastanak, a našem odvjetniku Đorđu Maleševiću je bio zabranjen i pristup u zgradu gradske uprave. Komunikacija je nestala i nismo znali što se događa – kaže Jeličić Purko.

Unatoč takvoj opstrukciji iz Grada Šibenika Jadran Kapital je uspio 2012. godine inicirati sastanak u Ministarstvu graditeljstva, gdje su uz ministricu bili potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, gradonačelnik Šibenika Ante Županović i dogradonačelnik Petar Baranović.

– Tu je donesen zaklučak da se nađe rješenje za gradnju koje će biti u skladu s konzervatorskim smjernicama. Iako smo s prvim projektom izgubili puno novca i angažmana, ide se u izradu novoga i izabiremo arhitektonski ured Ive Vojnovića, kao bivšeg konzervatora. Mislili smo da treba poslušati sve zaintersirane strane i mislim da smo postupili dobro, jer se nismo htjeli ni s kim kačiti. Nikad nam nije bio cilj na toj lokaciji napraviti nešto nakaradno, ali isto tako kad smo kupovali zemljište znali smo što kupujemo. Znali smo kakve ono ima performanse, kakvi su konzervatorski uvjeti i što je na njemu dozvoljeno. Zato danas imamo lokacijsku dozvolu i očekujemo potvrdu glavnog prijekta i zbog toga se sada rade ova geomehanička istraživanja, odnosno bušenja na peškariji. Komunukacija s gradom je u ovom momentu jako dobra i vodi je naša pravna služba pismenim putem. Mislim projekt ide nekom svojem kraju. Je li on estetski lijep i uklapa li se u vizure grada Šibenika, ne mogu to reći, jer nisam struka. Ja gledam samo sa strane investicije, a što se tiče prozivanja građana da smo tu došli zbog profita, reći ću sigurno da će Jadran Kapital iz ovog projekta izaći s gubitkom – rekao je Jeličić Purko.

Odlazak dva velika igrača

Rekao je da su zemljište kupili 2007. godine za milijun eura i ako bi u 2015. godini, u najboljoj varijanti, bili napravljeni ti stanovi, cijena kvadrata ne bi mogla pokriti troškove. – Cijena bi kvadrata na kraju morala biti previsoka da bi je onda pojeo PDV. Kad nismo mogli doći do komunikacije s Gradom na sastanku u Minstarstvu smo im ponudili prodati zemljište na peškariji, jer je tada bilo izjava gradonačelnika da tu treba biti muzej, netko drugi je rekao da treba biti samostan, pa vrtovi…  Ponudili smo da ćemo izaći iz projekta, ako žele raditi. Odgovor Grada je bio da bi nam mogli dati zamjensko zemljište iza neke škole, na što smo mi rekli da nas zanima samo novac, cijena koju smo za zemljište platili, bez kamata. Konzekvence ovog slučaja su puno veće od same peškarije, koliko god to Šibenčane pogađalo. Tragedija je da su iz vlasničke strukture Jadran Kapitala izašla dva jako velika igrača. Jedan je uložio 4 milijuna eura u projekt, a prodao je te iste udjele za 300.000 eura.  Taj gubitak od 3,7 milijuna eura je bio lakmus papir ulaganja u Hrvatsku. Kad su  vidjeli da nikad neće dobiti dozvole, kad smo im u Londonu objasnili da smo mi tu nemoćni i da je to Hrvatska, donijeli su odluku da kod nas zapravo nemaju što raditi – rekao je Jeličić Purko.

On još nije siguran kako će projket završiti. Spreman je u svakom momentu naći se i suočiti sa svim zainteresiranim stranama.

– Nije istina da je naš osnovni interes profit. Interesi su potpuno drugačiji. Interes je da to bude lijepi objekt,  koji će biti rađen po svim zakonskim propisima. Na našim internetskim stranicama možete vidjeti i druge naše projekte, one u Dubrovniku, od vila, etno sela, do  luksuznih apartmana. Nismo još pokazali komplete stanove u projektu Peškarija, koji imaju jakuzzije i drugu luksuznu opremu, to je standard dvosobnog stana od 90 kvadrata, jednosobnog od 75 kvadrata… To su standardi koje smo htjeli dati Šibeniku – rekao je investitor.

Novo lice peškarije u planovima Jadran Nekretnina d.d.

Novo lice peškarije prema planovima Jadran Nekretnina d.d.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI