Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
POLITIKA
HND: Osuđujemo pritiske vlasti na novinarku Danku Derifaj

HND:
Osuđujemo pritiske vlasti na novinarku Danku Derifaj

Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor istraživačkih novinara pri HND-u osuđuju pritiske iz Ministarstva zaštite i okoliša na novinarku Danku Derifaj nakon objave priloga pod naslovom „“Svi poslovi roditelja ministra Zmajlovića“ u emisiji Nove TV „Provjereno“ 14. o.m.

Minisitar zaštite okoliša  Mihael Zmajlović (Foto: H. Pavić)

Minisitar zaštite okoliša Mihael Zmajlović (Foto: H. Pavić)

–  Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor istraživačkih novinara pri HND-u osuđuju pritiske iz Ministarstva zaštite i okoliša na novinarku Danku Derifaj nakon objave priloga pod naslovom „“Svi poslovi roditelja ministra Zmajlovića“ u emisiji Nove TV „Provjereno“ 14. o.m. Javnost ima pravo znati da tvrtka ministrovog oca radi s vatrogasnom zajednicom Jastrebarsko i da je tvrtka ministrove majke dobila posao da radi s tom istom vatrogasnom zajednicom, koja se financira iz gradskog proračuna a da je gradonačelnik Jastrebarskog kum ministra Mihaela Zmajlovića. Ništa od toga nije zakonski zabranjeno ali zbog mogućeg sukoba interesa svakako opravdano izaziva interes novinara i javnosti.

Umjesto da iz Ministarstva javnosti odgovore na javno postavljena pitanja, glasnogovornica Dijana Sušac služi se u svome zahtjevu za demantijem Nove TV grubim pokušajima osobne diskreditacije višestruko nagrađivane novinarke Danke Derifaj.

HND i Zbor istraživačkih novinara, kojeg je članica kolegica Derifaj, upozorava na sve češće pritiske na kolegice i kolege koji se bave istraživačkim novinarstvom, a koje se u nedostatku argumenata pokušava ušutkati neprimjerenim  pritiscima – stoji u priopćenju koje potpisuju predsjednik HND-a Zdenko Duka i predsjednik Zbora istraživačkih novinara Hrvoje Zovko.

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI