Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
POLITIKA
Hdz Općine Tisno (Foto Facebook)

HDZ:
O prodaji Prislige mogu odlučivati isključivo Tišnjani

Hdz Općine Tisno (Foto Facebook)

Općinski odbor HDZ-a Tisno ne protivi se eventualnoj koncesiji ili prodaji zemljišta u turističkoj zoni Prisliga, ali želi da o tome informirano odlučuju načelnik i donačelnik zajedno s vijećnicima Općinskog vijeća koji su iz Tisnog i s članovima Mjesnog odbora Tisnog, a ne cijelo Općinsko vijeće, u kojem sjede i vijećnici iz drugih mjesta Općine.  

Hdz Općine Tisno (Foto Facebook)

Hdz Općine Tisno (Foto: Facebook)

 – Kao vijećnica općinskog vijeća općine Tisno i supotpisnica prijedloga za sazivanje sastanka na temu prodaje zemljišta na Jazini,osjetila sam potrebnim reagirati na članak objavljen na internetskom portalu Tris.com u kojem je izneseno više netočnih činjenica i osobnih stavova načelnika općine Tisno Ivana Klarina, a bez da se u bilo kojem pogledu nastojalo kontaktirati i dobiti mišljenje ostalih osoba koje su inicirale sastanak ili su uključene u rješavanje problematike vezane za projekt Jazine u Tisnom. Naime, prijedlogom se tražilo sazivanje sastanka na kojem će uz vodstvo općine bitni prisutni isključivo tišnjanski vijećnici i tišnjanski mjesni odbor, a ne tematska sjednica vijeća. Prijedlog je inicijativa vijećnika iz redova laburista, a u potpisu prijedloga stoje isključivo vijećnici iz Tisnog i članovi i predsjednik Mjesnog odbora Tisno. Isključiva namjera je bila da o Jazini raspravljaju Tišnjani koji znaju kolika je važnost i potreba realizacije ovako velikog projekta. Napominjemo da, iako se želi prikazati suprotno, nama nije namjera da se zaustavi projekt niti da se na Jazini beru šiške, već nam je namjera sudjelovati u svakom segmentu pripreme i realizacije ovog projekta. Ne želimo dozvoliti da naša Jazina doživi sudbinu 90 posto ostalih turističkih zemljišta u Dalmaciji koja su postala predmetom mešetarenja takozvanih investitora koji su utržili zemljišta bez da su ikada imali namjeru graditi bilo kakve turističke komplekse. Također ne želimo da o tome odlučuje jedan čovjek i da nas dovodi pred gotov čin. Želimo u to uključiti sve Tišnjane jer za sada većina njih niti ne zna koji dio zemljišta je namijenjen prodaji, a već za idući mjesec je najavljen natječaj.

Načelnik Klarin sada kaže da o tome ne želi odlučivati sam, a još na prethodnoj sjednici vijeća je rekao kako živimo u parlamentarnoj demokraciji u kojoj je narod njemu dao mandat da odlučuje te je odbio prijedlog da se o ovoj temi raspravlja na zboru građana. To je činjenica koju ne želimo prihvatiti i želimo da nas se uključi u svaki segment realizacije ovog projekta, kao i u razgovore s potencijalnim investitorima.

Ono što je naš konačni cilj je da se odluka, pa ma kakva bila, donese u interesu razvoja Tisnog te da se sredstvima koji se dobiju bilo po osnovi koncesije ili po osnovi prodaje financiraju novi razvojni projekti u Tisnom, a ne da se tim sredstvima financiraju minusi u općinskom proračunu. Također, naglašavamo da je u potpunosti netočno da je načelnik Klarin taj koji je uvrstio navedeno zemljište u turističku zonu jer je postupak donošenja UPU-a za Jazinu započeo još 2008. godine, te je 2009.odrađen i prvi javni uvid, što je dakle bilo u interesu svih vlasti i svih načelnika. Ono što je uistinu hvale vrijedno je činjenica da je načelnik Klarin uspio u svom mandatu dobiti zemljište u vlasništvo Općine, ali to mu ne bi trebalo davati za pravo da sam o njemu i odlučuje.

Dakle, ne želimo na Jazini skupljati političke bodove, ne želimo da nas se unaprijed optužuje za nešto što nam nije namjera, već želimo da svi zajedno sjednemo za stol, postignemo dogovor i s takvim dogovorom izađemo pred Tišnjane. Stoga pozivamo načelnika na razgovor i dogovor, ali ne preko novina i internetskih portala nego za stolom – stoji u priopćenju koje potpisuje Jelena Obratov, predsjednica Općinskog odbora HDZ-a i vijećnica Općinskog vijeća Općine Tisno.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI