Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
POLITIKA
Gradonačelnik Željko Burić poslušao Čaču: Gradsko vijeće (ne) ukida naknade vijećnicima!

Gradonačelnik Željko Burić poslušao Čaču:
Gradsko vijeće (ne) ukida naknade vijećnicima!

Gradsko vijeće Šibenika - sjednica 20. veljače  (1)

Navodno nezavisni Ante Gašperov Čače, uspio je privoliti šibenskog gradonačelnika Željka Burića (HDZ) da na prvu narednu sjednicu Gradskog vijeća uvrsti prijedlog za ukidanje vijećničkih naknada. Štoviše, i naknada za članstvo u nadzornim (upravnim) odborima gradskih tvrtki.

To je jedan od ključnih Čačinih uvjeta za potporu vladajućoj koaliciji (HDZ-HSP AS) u gradu.  No, ne i jedini. Obeštetit će se i svi oni koji su komunalni doprinos u legalizaciji svojih objekata platili po tri puta skupljoj cijeni od današnje. Čače je tražio “ravnopravnost svih pred zakonom”, a gradonačelnik susretljivo obećao, dopusti li zakon. Ali, može li se zakon retroaktivno primjenjivati?

Eskalirajuća napetost unutar vladajuće koalicije (HDZ- HSP AS) neutralizirana je, kako izgleda, već samim razgovorom partnera. Što pokazuje da treba više razgovarati, zaključuje Burić, i tada neće biti problema niti kakofonije unutar koalicije. “Pravaši”će sastaviti listu svih obećanja koja su dali biračima, ali ne kao listu lijepih želja, veli gradonačelnik, nego kao popis realnih prioriteta, a stručne službe će ih formulirati u zakonske odluke za provedbu. Time su “pravaši” umireni, a Čačina potpora osigurana. No, koliko će Grad stajati populistički zahtjevi vijećnika Ante Gašperova, tek treba utvrditi. – Struka treba reći možemo li onima koji su tri puta skuplje platili komunalni doprinos, vratiti novac u skladu s novom odlukom i koliko bi to opteretilo proračun – suzdržano će gradonačelnik.

– A Gradskom vijeću dat ćemo priliku  da se očituje je li za ukidanje vijećničkih naknada i naknada za članstvo u nadzornim i upravnim odborima, odnosno vijećima. Osobno podržavam taj Čačin prijedlog, ali nisam siguran da će ga podržati i većina u GV-u, jer, iz iskustva znamo da svi sebično čuvaju svoje sinekure. Ali, slažem se, treba prijedlog dati na glasanje, pa ćemo vidjeti kolika je razina solidarnosti i tko štiti opći, a tko samo vlastiti interes – zaključuje Burić. Iako Ante Gašperov nije u formalnoj koaliciji “zacementiranoj”  pisanim sporazumom, njegov glas se poštuje, priznat će šibenski poteštat. A bio bi, veli, najsretniji kad bi se u Gradskom vijeću glasalo sukladno interesima Grada, a ne stranaka…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI