Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
KULTURA / POLITIKA
Građevinski strojevi stigli na Peškariju, ali gradnja ipak još neće početi

Građevinski strojevi stigli na Peškariju, ali gradnja ipak još neće početi

Iako još uvijek traju rasprave, ali i istrage o eventualnim nepravilnostima i nezakonitostima, o gradnji stambeno-poslovnog objekta na Staroj peškariji u Šibeniku, u petak ujutro su na mjestu budućeg objekta iskrcani strojevi. Peškarija - ispitivanje zemljišta za temelje buduće poslovno-stambene zgrade (Foto H. Pavić) (10)

– Ne, nisu počeli radovi na izgradnji stambeno-poslovnog objekta. Naša tvrtka angažirana je za ispitivanje zemljišta za temelje buduće zgrade. Ovaj posao je preduvjet da se uopće može zatražiti dozvola – rekao nam je dipl. ing. građevine Miro Čagalj, direktot tvrtke Conex iz Splita koji je vodio današnje radove na Peškariji.

Peškarija se, kaže Čagalj, nalazi na nasipu nastalom nabacivanjem kamenja i ostalog otpadnog materijala  pri gradni starog Šibenika, ispod kojega se nalazi mulj. Prema ispitivanju koje radi njegova tvrtka, projektirat će se temelji i statika zgrade.

– Kod susjedne crkve sv. Dominika to se propustilo učiniti i zato je ta zgrada sada napukla – kaže Čagalj.

– Koliko znam, u tijeku su preinake projekta prema smjernicama Ministarstva kulture – rekao je Čagalj, zamoljen za procjenu termina početka gradnje.

Pomoćnica ministrice kulture Sanja Šaban za posjeta Šibeniku prije nekoliko dana je rekla da je Hrvatsko vijeće za kulturna dobra zaključilo da kompozicija volumena i ukupna masa aktualnog projekta zgrade koja se kani graditi na Peškariji odgovaraju kriterijima uklopljenosti u povijesni i fizički kontekst, ali da je ‘artikulacija pročelja, pogotovo na gornjim katovima, neadekvatna’. Od projektanta se očekuje da se napravi ‘varijantna rješenja pročelja u smislu tonaliteta fenistracije i da predloži neko drugo rješenje’.

Tek kad se izradi novi projekt investitor će od šibenskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture zatražiti prethodno odobrenje i ako ga dobije može početi s radovima. Kad će to dogoditi i kako će zgrada izgledati, sada se ne može znati.

Izgled buduće zgrade prema željama investitora Jadran Kapital (http://jadrankapital.hr/peskarijasibenik/)

Izgled buduće zgrade prema željama investitora Jadran Kapital d.d.(http://jadrankapital.hr/peskarijasibenik/)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI