Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Gotov praznik demokracije: u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji izlaznost sto posto

Gotov praznik demokracije:
u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji izlaznost sto posto

Kim - izborni pobjednik u 111. izbornoj jedinici

Kim Jong-Un – izborni pobjednik u 111. izbornoj jedinici

Kako su i predviđali svjetski poznavatelji vanjskopolitičkih prilika i eksperti za unutarnjopolitička pitanja Sjeverne Koreje, države punog naziva Demokratska Narodna Republika Koreja, na jučerašnjim parlamentarnim izborima nije bilo većih iznenađenja. Ishod sjevernokorejskog ‘praznika demokracije’, kako često tepaju izbornim danima u tzv. zapadnim demokracijama, opravdao je prognoze političkih komentatora, pa su zastupnici dosad vladajuće Radničke partije osvojili svih 687 raspoloživih mandata u sjevernokorejskom parlamentu (Vrhovnoj narodnoj skupštini).

Tamnošnja državna informativna agencija javlja, a svjetske prenose, kako je izlaznost na ovogodišnjim izborima bila ‘stopostotna’, s izuzetkom onih malobrojnih Sjevernokorejaca koji su se u tom trenutku zatekli izvan matične zemlje. Glasali su i bolesni žitelji, budući da su njima djelatnici izbornih komisija glasačke listiće donijeli u kuće ili na bolničke krevete.  Isti analitičari smatraju kako su sjevernokorejski izbori zapravo svojevrsni popis stanovništva, jer se smatra da onaj koji nije glasao zapravo pobjegao iz zemlje ili je iščezao na neki drugi način.

Kako smo javljali jučer, u Sjevernoj Koreji su se izbori odvijali ponešto drukčije nego u zapadnim demokracijama, koje se smatraju naprednijima u odnosu na sjevernokorejske demokratske standarde. Za svako od 687 zastupničkih mjesta moglo se ‘birati’ jednog kandidata, a koji su redom svi članovi tamnošnje Radničke partije. Tehnički, na glasačkom listiću je bila istaknuta mogućnost glasanja ZA i PROTIV predloženog jednog kandidata. Nema informacija je li itko zaokružio PROTIV.  Dakle, predloženi kandidati nisu imali protukandidata, kao što je to slučaj u nekim drugim demokracijama (premda se i tamo u nekim slučajevima kasnije pokaže da su nekadašnji ‘protukandidati’ pripadali istoj široj političkoj obitelji).

Očekivano, aktualni korejski vladar Kim Jong-Un također je pobijedio kao ‘nositelj liste’, te ujedno jedini kandidat za  zastupničko mjesto u izbornoj jedinici 111.

Sjevernokorejci u jednom antiameričkoim muzeju (izvor: Wikipedia)

Sjevernokorejci pozorno razgledaju postav u jednom antiameričkom muzeju (izvor: Wikipedia)

 


VEZANE VIJESTI