Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
KULTURA
Predsjednik s lopatom betona za nedavnog posjeta Drnišu (foto Hrvoslav Pavić)

Dr. Ivo Josipović iz Zagreba:
‘Vidimo se u petak u Šibeniku…’

Predsjednik s lopatom betona za nedavnog posjeta Drnišu (foto Hrvoslav Pavić)

– Vidimo se u petak u Šibeniku… – poručio je predsjednik RH dr. Ivo Josipović  predstavnicima  Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac prilikom odlaska s  manifestacije Noć Šibenčana i prijatelja Šibenika u Zagrebu, a koja se tradicionalno održava u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu.

Predsjednik s lopatom betona za nedavnog posjeta Drnišu (foto Hrvoslav Pavić)

Predsjednik s lopatom betona za nedavnog posjeta Drnišu (foto Hrvoslav Pavić)

Tako je predsjednik Josipović potvrdio svoj posjet Šibeniku u petak 21. ožujka,  za kojega će obići šibenske povijesne znamenitosti i spomeničku baštinu, a nakon što je prihvatio poziv  Društva Juraj Dalmatinac. Naime, u Uredu Predsjednika u Zagrebu predsjednik Josipović sa suradnicima je prošlog mjeseca primio  članove te šibenske udruge građana, koji su mu predstavili svoje djelovanje i projekte obnove šibenskih povijesnih utvrda, među kojima su tvrđava Barone i sv. Ivan (link na priopćenje Ureda predsjednika o tom događaju).

– Društvo Juraj Dalmatinac, zahvaljujući volonterskom radu svojih članova, do sada je pripremilo cjelovitu dokumentaciju za obnovu i valorizaciju tvrđave Barone/Šubićevac, koja je poslužila Gradu Šibeniku za prijavu na EU natječaj. Predsjednik Josipović pohvalio je napore Društva koje je uspjelo zainteresirati i javnost i institucije, te u suradnji s Gradom osmisliti i prirediti projekte za obnovu i stavljanje u funkciju tog fortifikacijskog dijela šibenske baštine – istaknuto je tada u priopćenju Ureda predsjednika.

Kako doznajemo od članova  šibenske udruge, dr. Josipović je tada s velikim zanimanjem razmotrio  spomenute projekte, raspitivao se o detaljima, te je dao punu podršku takvim nastojanjima Šibenčana i obećao pomoć u njihovom ostvarenju.

– Tom prigodom smo mu predložili da posjeti Šibenik i osobno se uvjeri u ljepote našega grada i monumentalnosti šibenskih utvrda na licu mjesta, te da zajedno s nama i predstavnicima Grada Šibenik posjeti naše utvrde. Na naš poziv za posjet on je samo kratko odgovorio: Zašto ne? I to je bilo to.  Zato ga očekujemo ovoga petka u Šibeniku, gdje se planira obilazak nekoliko lokacija – kazao nam je Nikola Grubić iz Društva Juraj Dalmatinac.

Predsjednik Josipović i Nikola Grubić iz DJD-a

Predsjednik Josipović i Nikola Grubić iz DJD-a (foto: Ured predsjednika RH, Domagoj Opačak)

Premda još nisu utvrđeni detalji  posjeta u petak, pouzdano se zna kako će predsjednika s suradnicima dočekati predstavnici DJD i Grada Šibenika na tvrđavama i drugdje. Planira se svakako obilazak tvrđave Barone, za čiji je projekt obnove i uređenja Šibenik netom dobio milijun eura bespovratnog EU-novca, a možda i susjedne – sv. Ivana, kao i sv. Mihovila,  na kojoj upravo traju završni radovi na uređenja ljetne pozornice.   Ukoliko to dopuste prilike, predsjednik bi posjetio i tvrđavu sv. Nikole i kanal sv. Ante, čime bi nedvojbeno zaokružio posjet svim šibenskim utvrdama i tako na svojstven način dao podršku o zamisli ‘četiri tvrđave’ kao jednom od strateških kulturno-turističkih projekata u Hrvatskoj, smatraju u DJD-u.  Čelnik RH bi u Šibeniku ‘popio kavu’  s predstavnicima DJD-a,  a potom bi  s predstavnicima lokalne samouprave i ručao u šibenskoj staroj jezgri.

– Sve četiri tvrđave sv. Ivan, sv. Nikola, Barone i sv. Mihovil, izgubivši svoju funkciju, propadale su tijekom stoljeća premda svojim položajem, monumentalnošću i povijesno-kulturnoj vrijednosti predstavljaju veliki potencijal za osnaživanje turističkog razvoja grada – poručili su nedavno iz Ureda predsjednika o šibenskim spomenicima.

Članovi DJD-a za nedavnog prijema u Uredu predsjednika RH (foto Ured predsjednika $RH, Domagoj Opačak)

Članovi DJD-a za nedavnog prijema u Uredu predsjednika RH (foto Ured predsjednika RH, Domagoj Opačak)


VEZANE VIJESTI