Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Dalmatinska mini turneja uoči izbora za Europski parlament

Dalmatinska mini turneja uoči izbora za Europski parlament

Uoči svibanjskih izbora za Europski parlament, hrvatski Ured za informiranje Europskog parlamenta odlazi na svojevrsnu mini turneju dalmatinkim gradovima. Prvi na redu su Zadar, Šibenik i Split, gdje će građane nastojati informirati o skorašnjem izbornim događanjima. Evo njihove najave i priopćenja:

EU-IZBORI
– Dalmacija i europski izbori: Ured za informiranje Europskog parlamenta posjetit će od 27. do 29. ožujka gradove Zadar, Šibenik i Split u okviru institucionalne info-turneje na temu izlaska na izbore za Europski parlament koji će se u Hrvatskoj održati 25. svibnja 2014. godine.
Ured će posjetom ovim trima dalmatinskim gradovima građanima i lokalnim medijima nastojati približiti nadolazeće europske izbore i problematizirati pitanje izlaznosti i građanske participacije. U četvrtak 27. ožujka s početkom u 17 sati u zadarskom “Arsenalu” započet će prvo “dalmatinsko događanje” predstavljanjem programa Europa za građane 2014-2020 Vladinog Ureda za udruge RH svim zainteresiranim građanima, predstavnicima lokalnih vlasti, nevladinim aktivistima i novinarima. Ovaj program usmjeren je na promicanje aktivnog europskog građanstva s ciljem jačanja građanske participacije u Europskoj uniji i izravnog utjecanja na njene politike. Izlazak na europske izbore u svibnju 2014. svakako je manifestni izraz upravo toga – sudjelovanju građana u izgradnji Europskog parlamenta kao važne institucije Europske unije, a samim time i formiranja budućih europskih politika.  Jedinstvenu priliku da izravno utječu na odabir zastupnika u Europskom parlamentu kao jedinom izravno biranom tijelu Europske unije građani imaju na općim europskim izborima u svibnju, o čemu će Zadrani više saznati na tribini “Izbori za Europski parlament 25. 5. 2014.: zašto je moj glas važan?” u 18 sati u klubu “Arsenal” – ističu.

U petak 28. ožujka, Ured za informiranje Europskog parlamenta boravit će u Šibeniku, u Gradskoj knjižnici J. Šižgorića, gdje će sa Šibenčanima od 16:00 do 18:00 sati također komunicirati o izlaznosti na europske izbore, kao i predstaviti program Europa za građane 2014-2020.

U subotu 29. ožujka, od 10 do 12 sati na splitskoj Rivi Ured za informiranje Europskog parlamenta sa Splićanima će se na temu europskih izbora u svibnju družiti u nešto opuštenijoj atmosferi i pritom ih informirati o svim aspektima građanske participacije u kreiranju europskih politika, a čija su konkretan i opipljiv dio zasigurno izbori za Europski parlament.

– Pozivamo sve lokalne redakcije da se odazovu našim trima aktivnostima i time podrže naša nastojanja oko decentralizacije informacijske kampanje za europske izbore. Želja nam je građanima Zadra, Šibenika i Splita približiti trenutno najaktualniju europsku temu – izbore za Europski parlament u svibnju; uvjereni smo da će naša dalmatinska mini-turneja biti važan korak u tom smjeru – ističu Andrea Čović Vidović i Jasna Marić Krajačić, te pozivaju sve zainteresirane da im se obrate na navedene kontakte:

Andrea Čović VIDOVIĆ:  (+385) 1 4880 273, (+385) 099 4697 590, EMAIL: andrea.covic@europarl.europa.eu
Jasna MARIĆ KRAJAČIĆ: (+385) 1 4880 272, (+385)  99 271 3026, EMAIL: jasna.maric@europarl.europa.eu, te na
www.europarl.hr, www.facebook.com/europarl.hr i @EP_Zagreb.


VEZANE VIJESTI