Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
POLITIKA
Županija: odbili sebi smanjiti plaće i naknade, pa si razdijelili još 800 tisuća kuna

Županija:
odbili sebi smanjiti plaće i naknade, pa si razdijelili još 800 tisuća kuna

2

– Rezanje plaća, smanjenje naknada, pet posto manje plaće, ukidanje regresa, obustava božićnica… – ovako nešto u Hrvatskoj čujemo gotovo svakodnevno. Smanjuju se plaće svima: sveučilišnim profesorima, nastavnicima, zdravstvenim djelatnicima, policajcima, vozačima, vojnicima… itd. Zamislite, pa čak i u Vladi RH ‘ozbiljno razmišljaju’ o smanjenu plaća i naknada državnim dužnosnicima.

No, epidemija smanjenja plaća ne zahvaća neke jedinice lokalne samouprave: većina lokalnih dužnosnika je cijepljeno, odnosno ima trajni imunitet na takve kronične boljke od kojih boluje hrvatski živalj. Pokazuje to i jučerašnji događaj na sjednici Županijske skupštine: zahtjev grupe vijećnika da se županu, njegovim zamjenicima i drugima zaposlenima u Šibensko-kninskoj županiji smanje plaće, te da se ukinu naknade vijećnicima Županijske skupštine glatko i nonšalantno je – odbijen. HDZ-ova većina, gle čuda, nije pristala na takvu zamisao, pa prijedlog nije prošao. Evo što tome kratko priopćuju same lokalne vlasti na internetskim stranicama Šibensko-kninske županije. :

Bolje meni veća plaća, nego otocima jeftiniji prijevoz

– Osam vijećnika NL Stipe Petrine, te vijećnici SDP-a, HNS-a i vijećnik HSP-a dr. Ante Starčević, sukladno Statutu, na današnjoj sjednici Županijske skupštine tražili su da se u dnevni red uvrsti točka o smanjenju plaća županijskim dužnosnicima i ukidanju naknade županijskim vijećnicima. Kako je obrazložio vijećnik Stipe Petrina taj bi se novac, koji godišnje iznosi 1,5 milijuna kuna, mogao iskoristiti za subvencioniranje prijevoza otočanima. Prijedlog je stavljen na glasovanje i nije prošao – navode u ŠKŽI.

I to je to, što se tiče plaća i naknada. I ovaj, kao i neki slični pokušaji proteklih godina pometeni su s dnevnog reda. A naknade županijskim vijećima koji se u pravilu okupljaju nekoliko puta godišnje na par sati također koštaju: lani je iz blagajne za 42 vijećnika, predsjednika ŽS-e i njegovo dvoje zamjenika predviđena isplata 1,63 milijuna kuna. Podijeljeno s brojem vijećnika i mjeseci, ispada kako bi svakome od njih pripala mjesečna svota od – 3.018,53 kune (brutto). Nešto više o ovome na TRIS-ovom lanjskom tekstu Pa zašto ih, doista mi plaćamo?

3

HDZ-u 323,3  tisuće, a Petrinininoj listi 151,4 tisuće kuna

Uz odluku da sebi ne smanje plaće, došla je na red i druga odluka: ona o dodjeli proračunskog novca političkim strankama i listama čiji vijećnici tvore Župansijku skupštinu. Njima će ove godine biti isplaćeno – 800 tisuća kuna. Odnosno, preciznije:  799.999,56 kn. A prema Prijedlogu odluke o raspoređivanju sredstava iz Proračuna Šibensko- kninske županije političkim strankama Županijske skupštine Šibensko-kninske županije 2014. godinu.
Evo kako su si međusobno podijelili novac: HDZ-u ide najviše: 323.364,31 kn, a na top listi ga slijedi NLSP – Nezavisna lista Stipe Petrine koji će inkasirati 151.401,79 kn. Za petama im je SDP sa 78.504,62 kn, a potom HDZ-ov koalicijski partner SDSS Srpska demokratska samostalna stranka sa 76.635,47 kn, te HNS – Hrvatska narodna stranka s 39.252,31 kn.

Tek nešto manje će dobiti ‘seljaci’ iz Hrvatske seljačke stranke: 37.383,16, a potom će s našim županijskim novcima mirovine malo podebljati vijećnici članstvo HSU – Hrvatske stranke umirovljenika sa 37.383,16 kn. Dvije pravaške stranke gotovo pravično dijele isti iznos iz ŠKŽ-ine riznice: po 18.691,58 kn dobit će i HSP – Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević i HČSP – Hrvatska čista stranka prava. Jednako će zaraditi i HSLS – Hrvatska socijalnoliberalna stranka.

Bitno je da se lova okrećerekli bi u narodu.

 

 


VEZANE VIJESTI