Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
POLITIKA
Zapošljavanje bez natječaja: Tko je “u sustavu” naprijed, ostali – stoj!

Zapošljavanje bez natječaja:
Tko je “u sustavu” naprijed, ostali – stoj!

U šibensku gradsku upravu pristiglo je pojačanje. Nastavnica drniške srednje škole Mladena Baran Jakelić. Iz zbornice, žena stigla u šibenski protokol, kao viša stručna savjetnica. Na tim poslovima treba zamijeniti Mirjanu Žurić, prije nekoliko...

Tvrđava - Šibenik (27)U šibensku gradsku upravu pristiglo je pojačanje. Nastavnica drniške srednje škole Mladena Baran Jakelić. Iz zbornice, žena stigla u šibenski protokol, kao viša stručna savjetnica. Na tim poslovima treba zamijeniti Mirjanu Žurić, prije nekoliko mjeseci imenovanu novom pročelnicom za društvene djelatnosti. Nije Mladena ni sjela na svoje radno mjesto, a već se uskovitlala prašina. Otkud drniška nastavnica, s iskustvom stečenim i na lokalnoj TV Šibenik, odjednom u Gradu, a ni natječaj nije raspisan ?!

Na čuđenje ljubopitljivih medijskih pregalaca, zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta smjerno je odgovarao kako je baš sve sukladno Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, pa se uzalud trudimo ako nam je na umu prokazivanje kakve gradske nezakonite rabote.  Natječaj nije potreban ako ste ” u sustavu”, objašnjavao nam je Mileta misterij prekonoćnog ukazanja nastavice iz Drniša u uredu protokola Grada Šibenika. A tko je ” u sustavu”, to je definirao – zakon. Dovraga, kakvi su to zakoni koji dokidaju natječaje kao natransparentniji oblik zapošljavanja?! Koga su to sve uvrstili ” u sustav” domišljati zakonopisci? Svih i svakoga! Da bi uz što manje grintanja javnih zanovijetala (novinara) mogli zapošljavati po stranačkim, rodbinskim, prijateljskim vezama…Nema više kompetitivnosti, nema izbora, postoje samo preporuke i “plaćanje usluga”.

I sve je u duhu zakona. Ako smo dojučer i sumnjali u takvu interpretaciju lokalnih šibenskih čelnika, nakon odgovora što smo ga dobili iz Ministarstva uprave, sumnje više nema.

– Sukladno čl.18. stavku 2. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samouupravi, natječaj se ne provodi u slučaju prijma u službu osobe zaposlene u državnom tijelu, pravnoj osobi s javnim ovlastima ili upravnom tijelu iste ili druge lokalne jedinice. U tim slučajevima- pišu iz Ministarstva- prijam se provodi na temelju pisanog sporazuma između pročelnika upravnog tijela u koje se osoba prima u službu i pročelnika upravnog tijela, odnosno čelnika državnog tijela ili ovlaštenog predstavnika pravne osobe u kojoj je osoba do tada radila, uz njezin prethodni pristanak, ako Zakonom nije drukčije propisano.

Kako je u konkretnom slučaju- zaključno će činovnici Ministarstva uprave- riječ o premještanju osobe koja je bila zaposlena u srednjoj školi u Drnišu, navedeni je premještaj u skladu s navedenom zakonskom odredbom.

Jeste li sve razumjeli? Što se mene tiče, jedino što shvaćam jest da je Mladena Baran Jakelić zaposlena u skladu sa zakonom. A što taj Zakon kaže, tko je sve umrežen u sustav, što to sustav zapravo jest, e to nije moguće ponoviti niti dešifrirati.  To razumije samo zakonodavac jer je upravo to i bio cilj njegovih autora. Mi ostali, što manje kužimo, to bolje za njih i za nas.  Na početku  smo nešto spominjali transparentnost u zapošljavanju. Kakva besmislica! Pa gdje toga još ima?!

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI