Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POLITIKA
Dobro je dok ne počnu javno nabavljati ovakva prometala

Vozanje naroda i stezanje remenja:
država kupila 1.581 novo prometalo za – 271,15 milijuna kuna

Dobro je dok ne počnu javno nabavljati ovakva prometala
Dobro je dok ne počnu javno nabavljati ovakva prometala

Dobro je dok ne počnu javno nabavljati ovakve automobile (ilustracija)

Naše državne vlasti upravo su nabavile 1.581 novi automobil, za što će se potrošiti 271.156.904 kuna (271,15 milijuna kuna). Tako će na ceste izaći devet luksuznih audija, 1.423 škoda, VW-a i audija, 102 opela, kao i 56 ganc novih fiatova. Limuzine, terenci i ostala prometala za potrebe Vlade RH, ministarstava, Sabora i nebrojenih državnih službi nabavljaju se u trenutku u kojem takva vijest sigurno neće naići na odobravanje naroda, posebice u neprilikama rezanja plaća, tzv. stezanja remenja, podizanja poreznih davanja i sličnih nevolja. Ovoliki nesrazmjer golemih privilegija i potrošnje državnih službenika, saborskih zastupnika i vojske raznih dužnosnika sa rastućom nezaposlenosti i siromaštvom stanovništva zemlje kojom upravljaju, svakako nije održiv i upućuje kako se radi o svojevrsnom vozanju naroda. Vijest o nabavku 1581 vozila za državne potrebe na HTV-u je potvrdio Dario Janković, predstojnik Državnog ureda za središnju javnu nabavu.

– U stvari se radio o nabavi koja je započela još u ožujku prošle godine, dakle 2013. godine. Radi se o tome da je velik broj vozila u stvari već povučen, budući da su bili na operativnom leasingu. U prvom redu su tu vozila koja su bila u Ministarstvu unutrašnjih poslova, po mnogim inspekcijskim službama i agencijama, a vozni park, recimo, Ureda za opće poslove Vlade RH i Sabora RH je uistinu star.  Samo Ministarstvo unutrašnjih poslova će povući skoro tisuću vozila. U tom broju je najmanje vozila visoke klase za dužnosnike. U prvom redu su to vozila za obavljanje redovnih poslova, za Ministarstva unutrašnjih poslova zatim za mnoge inspekcijske službe, za agencije i drugo. Iznos od 271 milijun kuna je kompletan iznos za svih pet godina. Naime uzimaju se vozila na leasing za pet godina – kazao je Dario Janković koji je imao nezahvalnu obvezu javnosti obznaniti vijest koja ‘na prvu’ upućuje na neviđenu državnu megalomaniju.

Ovo je tek ilustracija

Ovo je tek ilustracija

 

Premda su i prijašnje Vlade RH i  druge državne institucije bile još brutalnije pri nabavi skupocjenih prometala (sjetimo se samo iritantne ergele  blindiranih BMW-a, mercedesa itd…) i nemilom trošenju našega novca, sadašnja Vlada RH kojoj je na čelu tobože socijalno osjetljiva politička opcija pokazala je da nije bogzna kako ‘osjetljivija’ od ranijih. Sve se svelo na to da su pojedini visoki dužnosnici u prvim danima svojih mandata nekoliko puta odglumili kako dolaze na posao na biciklima, tramvajima, kombi citroenima itd., da bi se kasnije radije priklonili kožnim sjedalima u crnim audijima.
Upravo crne goleme limuzine običnom čovjeku najteže padaju, no, kako se tvrdi, ovoga puta je najmanje takvih vozila među onima koja se kupuju.

–  Što se tiče luksuznih automobila, mijenja se samo dio vozila, i to za ona ministarstva koja su iskazala potrebe. Inače, radi se o vozilima za najviše dužnosnike, znači isključivo za ministre, potpredsjednike Sabora, Vlade i tako… Radi se o vozilima koja su za jednu klasu niža od one koja bi prema odluci o upotrebi osobnih vozila pripadala najvišim dužnosnicima. Slažem se da nikad nije zgodan trenutak za kupovinu automobila takve klase, ali uistinu, ovaj postupak traje od 15. ožujka prošle godine, i gotovo godinu dana se realizirao cijeli ovaj posao – ustvrdio je predstojnik Dario Janković.

Neki prijašnji premijeri su voljeli ovakve (izvor: BMW)

Neki prijašnji premijeri su voljeli ovakve (izvor: BMW)

Iako se govori o tome kako najveći dio vozila ide Ministarstvu unutrašnjih poslova, te inspekcijskim službama i agencijama, građani nisu slijepi na pojave u kojima se nabujalim voznim parkovima koriste nebrojeni predsjednici, dopredjednici, pročelnici, dopročelnici, načelnici, donačelnici, ravnatelji, doravnatelji: svi se vozikaju u svojim službenim automobilima, često sami i bez poslovno opravdanog razloga. Tako se doimala pomalo  smiješna nedavna afera s jednom županicom zbog nabavke audija A6, barem kada se zna da već dvadesetak godina gotovo da nema županije, grada i općine koja nema u svojoj garaži kakav sličan luksuzniji primjerak. Valjda će doći dan kada to više neće biti tako, a zbiljska štednja će se započeti od glave.
No, ako nekoga zanima, može neposredno na mjestu događaja doznati nešto o javnoj nabavi, budući da Državni ured za središnju javnu nabavu baš sutra priređuje ‘Dan otvorenih vrata za prezentaciju informatičkih rješenja pripreme, praćenja i izvršavanja javne nabave, u ponedjeljak 17. veljače 2014. od 9:00 do 16:00 u Kongresnoj dvorani Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture’ (link na poziv).

A svim korisnicima novih automobilima želimo sretan put.

Audi je vrlo popularan među našim dužnosnicima (izvor: Audi)

Audi je vrlo popularan među našim dužnosnicima (izvor: Audi)

VEZANE VIJESTI