Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
IZDVOJENO
Ljubav Hrvatske i Turske - poput bonbonijere na  Valentinovo

Turci u srcu šibenskog Valentinova:
u znaku srdaca, zvijezde i polumjeseca

Ljubav Hrvatske i Turske - poput bonbonijere na Valentinovo
Ljubav Hrvatske i Turske - poput bombonijere na  Valentinovo

Ljubav Hrvatske i Turske – poput bombonijere na Valentinovo

Bezuvjetna i nezaustavljiva ljubav, ona koja prelijeće državne granice i preskače povijesne prepreke, dešava se na ovo Valentinovo i u Šibeniku. Naime, središnja šibenska proslava ovogodišnjeg Dana sv. Valentina, Dana zaljubljenih ili Valentinova događa se u znaku srca, zvijezde i polumjeseca, odnosno u okviru Dana turske kulture.

Kako se zna da su Turci zapravo bili vjekovni neprijatelji ovdašnjeg življa, te da su ove krajeve opsjedali stoljećima dok se stanovništvo srčano branilo, onda je jasno kako Šibenčani imaju – veliko srce – kad se ne osvrću na nekadašnje osvajačke i ratne prijepore. Uostalom, uz potporu domaćih političara Turci su umjesto sabljama i topovima dospjeli u Šibenik mirnim putem: postali su vlasnici jedine šibenske marine i velikog dijela poluotoka Mandalina kojega su sravnili sa zemljom i sada tamo namjeravaju graditi hotele. Inače, naziv Mandalina, prema nekima, dolazi od turske riječi mandal koja označava svojevrsni zasun kojime bi se zabravila i zaključavala vrata.

tursko srce

Uostalom, vrata hrvatsko-turskog pomirenja je otključao među ostalima svojedobno i estradni djelatnik Tonči Huljić, izgradivši svoju predugu karijeru na turskom melosu, a na koncu su ta vrata širom otvorena najezdom konjice nebrojenih turskih sapunica na domaće televizije, od kojih je najpoznatija ona o turskom caru Sulejmanu i njegovoj priležnici Hurem.

Turske knjige o ljubavi, rakija i slatkiši

No vratimo se Valentinovu i ljubavi (na turskom jeziku: aşk): večeras u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u 19 sati u sklopu 2. dana turske kulture u Šibeniku (6. – 28. veljače 2014.) priređuje se program pod nazivom “Valentinovo uz knjige o ljubavi”, u kojemu će biti predstavljene knjige turskih književnika (Elif Shafak, Hande Altaylı, Ahmeta Ümita i Gül İrepoğlu) koje je objavila nakladnička kuća Hena.com.
Na Valentinovo će o turskim knjigama o ljubavi govoriti Uzeir Husković, izdavač, Nermina Husković, urednica, Jana Bušić, prevoditeljica, i Goran Beus Richembergh, predsjednik HTUP-a, Hrvatsko-turske udruge prijateljstva (HIRVAT-TÜRK DOSTLUK DERNEĞİ).
turskaInače, Dane organizira HTUP s Turskom zakladom za podvodnu arheologiju iz Istanbula, te šibenskim partnerima. No to nije sve: u jedinom šibenskom klubu u Azimutu za Valentinovo iz Istanbula u goste dolazi DJ Selekta Firuzaga, koji će ‘pokazati koliko je turska glazba utjecala na pop zvuk današnjice’, kako kažu. Na šanku će se nuditi  turski slatkiši i rakije, a večer ima radni naziv: plesni program „Oriental Dance Night“ iliti Noć istočnjačkog (orijentalnog) plesa.
Izuzev na nabrojano, romantični Šibenčani mogu otići i na koncert Ibrice Jusića, u kazalište u 20 sati.

Valentinovsko granatiranje crvenim srcima

I dok većim dijelom svijeta upravo vlada svojevrsna histerija crvenih srdaca od koje najviše koristi imaju trgovci, možda bi bilo dobro znati po koji podatak o porijeklu ove pojave koja pod egidom ljubavi i zaljubljenosti  prazni police trgovačkih centara i puni džepove svjetskih kapitalista. O svetom Valentinu se malo zna, a jedna od teorija o nastanku ovog praznika potječe iz Rima iz razdoblja početaka kršćanstva. U 3. stojeću je u Rimu živio svećenik Valentin, u doba kada je tadašnji car Klaudije Gotski zabranio svojim vojnicima da se vjenčavaju i zaručuju, budući da bi im ženidba naglo umanjila naklonost ratovanju i gubitku života za potrebe cara. Zabranio je svećenicima da vjenčavaju, no na to se, veli legenda, oglušio Valentin, koji ih je potajice ipak vjenčavao. No to se saznalo pa su smjelome Valentinu odrubili glavu, nakon čega je proglašen svecem, a onda i zaštitnikom zaljubljenih.
Ima i onih koji nisu baš zaljubljeni u Dan zaljubljenih
Ima i onih koji nisu baš zaljubljeni u Dan zaljubljenih
 O tome da riječ ljubav vjerovatno podrazumijeva najvažniju komponentu naše pojavnosti nema spora, a o tome govore od pamtivijeka brojni duhovnici, pjesnici, filozofi, sveci i drugi. Svejedno su mnogi umorni i siti od ekonomsko-propagandnog granatiranja crvenim srcima u danima oko Valentinova, pa tako  već ima i klubova u koje se učlanjuju oni koji ‘mrze Dan zaljubljenih’.
Umjesto zaključka evo nekoliko izreka koje se tiču ljubavi.
– Dvije stvari se ne mogu sakriti: ljubav i planina!” – arapska poslovica.
– Ako se bojiš usamljenosti, ne ženi se – A. P.  Čehov
– Ljudi se najviše muče zbog kruha i ljubavi – japanska poslovica.
– Ljubav rađa ljubav – latinska poslovica.
– Sve što trebaš je ljubav – The Beatles.
I na kraju jedna nizozemska:
– Što više ljubavi, to manje riječi.


VEZANE VIJESTI