Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
POLITIKA
Tribina o prostornom planu: Arhitekt Nikola Bašić miri zavađeni Murter

Tribina o prostornom planu:
Arhitekt Nikola Bašić miri zavađeni Murter

U Murteru se u subotu dogodio paradoks: Pred punim gledalištem kino dvorane HSS-HDZ-ov načelnik Ivan Božikov predstavljao je izmjene i dopune Prostornog plana općine Murter koje je Općinsko vijeće, u kojem većinu imaju NL Mate Skračića i SDP, već odbilo!

Rasprava je napunila murtersku kino salu

Rasprava je napunila murtersku kino salu (Foto: Hrvoslav Pavić)

Na istom mjestu u isto vrijeme održale su se dvije javne tribine:  ‘Posljedice neprihvaćanja izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Murter od strane SDP-a (Mateje Bašić) i Nezavisne liste Mate Skračića’, koju je organizirao načelnik Ivan Božikov i ona pod naslovom ‘Razlozi neprihvaćanja izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Murter’, koju je vodila suprostavlja politička opcija.  Načelnik Božikov  je ukratko predstavio izmjene i dopune, te je optužio suprostavljenu političku opciju s kojom dijeli vlast u Murteru za štetu koju su neizglasavanjem donijeli razvoju Murteru, dok je druga strana isticala moguću štetu koju bi brzopleto donesene izmjene i dopune donijele općini, što je više-manje izgledalo kao ponavljanje sjednice Općinskog vijeća od 31. siječnja za brojnu zainteresiranu publiku.

Načelnik Općine Murter Ivan Božikov (Foto: Hrvoslav Pavić)

Načelnik Općine Murter Ivan Božikov (Foto: Hrvoslav Pavić)

Načelnik Božikov naveo je kako je zbog odbijanja izmjena i dopuna doveden u pitanje opstanak svim murterskih gospodarstvenika koji nemaju kolni pristup svojim objektima, jer neće dobiti mogućnost legalizacije privezišta u svrhu gospodarske djelatnosti, kao i projekti poput staračkog doma i Feniks Harboura, koji je trebao biti realiziran na brdu Raduč.

– Ove izmjene i dopune ne šire građevinska područja, nego samo uređuju postojeća. Njima se nitko nebi obogatio ni niti bi se koga zakinulo – uvjeravao je Božikov Murterine.

– Javna rasprava održana je usred turističke sezone kada su svi Murterini prezaposleni, a načelnik je čitavo vrijeme odbijao razgovor. Zato nećemo dići ruke za nešto za što nismo sigurni da je dobro. Nećemo se dati ucjenjivati! – odgovorio je Boris Bašić, nezavisni vijećnik.

– U Murteru se zbog ovoga stvorila klima da se gleda tko će na koga dignuti glas, a tko će koga udariti! Vremena nemamo, moramo djelovati zajedno, bez obzira na razlike.  Predlažem da obije strane zajednički imenuju stručno tijelo, koje je spreman voditi naš glasoviti arhitekt Nikola Bašić,  a koje će u ime svih napraviti podlogu prostornog plana. Uz eliminaciju internih sukobljenih razmišljanja, dokument možemo imati do ljeta – rekao je nezavisni vijećnik Tome Juraga.

Prijedlog o osnivanju zajedničkog stručnog tijela koje bi vodio slavni arhitekt za sada nije službeno usvojen, ali je prihvaćen s odobravanjem. Puna kino dvorana pokazala je da su mještani Murtera ipak zainteresirani za donošenje političkih odluka, što je išlo u prilog tvrdnjama kako je termin javne rasprave o izmjenama i dopunama prostornog plana u srcu turističke sezone bio pogrešno odabran.  Kako bilo, Murterini su pokazali zavidnu razinu političke kulture i razmijevanja procesa političkog odlučivanja, s obzirom da je tijekom žustre dvosatne rasprave, u kojoj je sudjelovao velik broj govornika, nije bilo prekidanja, ni jedne uvrede, psovke, nesuvislosti ni bilo kakvog dobacivanja ni iz publike ni s govornice.

Nezavisni vijećnik Tome Juraga (Foto: Hrvoslav Pavić)

Nezavisni vijećnik Tome Juraga (Foto: Hrvoslav Pavić)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI