Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
KRONIKA 112
Stipe Petrina (Foto: Tris/H. Pavić)

Stipi Petrini za “slučaj nunčake” iz Strasbourga stiže satisfakcija i – odšteta!

Stipe Petrina (Foto: Tris/H. Pavić)
Načelnik Općine Primošten Stipe Petrina kaže da Vlada ima mehanizme iz kupoprodajnog ugovora kojima bi vlasnike mogla natjerati da počnu s obnovom hotela, ali nema namjeru (Foto: Hrvoslav Pavić)

Načelnik Općine Primošten Stipe Petrina kaže da Vlada ima mehanizme iz kupoprodajnog ugovora kojima bi vlasnike mogla natjerati da počnu s obnovom hotela, ali nema namjeru (Foto: Hrvoslav Pavić)

Primoštenski načelnik Stipe Petrina dobio je pravu čestitku iz Strasbourga! Europski sud za ljudska prava,  kojemu se svojedobno obratio držeći da su mu na hrvatskom sudu, u  “slučaju nunčake”, povrijeđena procesna prava, presudio je u njegovu korist i još k tomu odredio da mu treba biti isplaćena odšteta (s taksama) u iznosu od 7300 eura.

– Nije mi to neka posebna satisfakcija jer me taj slučaj ubio- kratko nam je komentirao presudu iz Strasbourga kontroverzni Petrina, aludirajući na narušeno zdravlje u tom dugotrajnom postupku.

U spornom  “slučaju nunčake” , iz 2002.g., radilo se zapravo o tučnjavi u kojoj se primoštenski načelnik obračunao sa susjedima, braćom Radić, od čijeg se napada, kako je tvrdio, samo branio.

Petrina je u sudskom postupku, neposredno prije novih izbora, po hitnoj proceduri (jer je prijetila zastara kaznenog progona),  osuđen na uvjetnu kaznu od četiri mjeseca, zbog pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Tvrdio je da je tada nepravedno osuđen, jer nije bio saslušan, niti se o svojoj krivnji očitovao, a nunčake kojima je navodno nanio ozljedu susjedu, dok se od njegova nasrtaja, kako tvrdi, branio, nikada nisu pronađene, niti su, ističe, izvedeni dokazi koji bi potvrdili optužbu. Uvjetna osuda je odavno istekla, ali je Petrina ustrajao u nastojanju da dokaže kako je sudski postupak bio montiran i da pred zakonom ipak nisu svi jednaki, da pravna država funkcionira samo za neke, a ne za sve, pa se  žalio Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu i od njega dobio satisfakciju. Europski sud, pod predsjedanjem Isabelle Berro-Lefevre, presudu je donio 13. veljače 2014. g, uz napomenu da mu odšteta treba biti isplaćena u roku tri mjeseca.

Stipe Petrina je, da podsjetimo, već jednom dobio odštetu, u iznosu od 2100 eura, od hrvatske države, zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku. Radilo se o slučaju u kojemu je zbog zabrane obavljanja posla i sprječavanja slobode izražavanja jednoj šibenskoj novinarki (kojoj je onemogućio prisustvovanje sjednicama Općinskog vijeća), osuđen na tri mjeseca zatvora, uvjetno na tri godine kušnje. Nakon drugostupanjske osuđujuće presude, primoštenski načelnik nezadovoljan načinom vođenja sudskog postupka, žalio se sve do samog Ustavnog suda. Njegov je predmet tri godine ležao u ladicama,  pa je Petrina i tada pravdu potražio u Strasbourgu koji je njegovu žalbu prihvatio, aVladi RH “odrezao” kaznu – odštetu od 2100 eura za oštećenog Petrinu.  Takav epilog poslužio je intrigantnom načelniku za podnošenje kaznene prijave protiv predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec zbog nesavjesnog rada sudaca,  kojega je dopustila, i time državi prouzročila štetu od 2100 eura iz državnog proračuna, a na štetu poreznih obveznika.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI