Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
EKOLOGIJA
Sova ušara – nova propucana pacijentica Sokolarskog centra

Sova ušara – nova propucana pacijentica Sokolarskog centra

Mladi mužjak sove ušare upucan je sačmaricom u okolici Splita.

Sova ušara oporavlja se u Sokolarskom centru u Dubravi (Foto Hrvoslav Pavić) (5)

Sova ušara koja je ovih dana dovedena u Sokolarski centar u šibenskoj Dubravi, imala je više sreće nego orao zmijar, koji je prije nekoliko tjedana preminuo od posljedica ranjavanja. U njezinom je krilu pronađena sitna sačma, koju je Emilio Menđušić iz Sokolarskog centra odstranio, a rane očistio. „Nadam se da će kosti zacijeliti te da će ovaj mužjak uskoro poletjeti“, optimističan je Menđušić.

Zakon je takav da će protiv nepoznatog počinitelja biti podignuta prekršajna prijava. „Kaznena prijava se dobije kada ranjavanje ili ubojstvo jedne ptica ima znatni utjecaj na brojnost populacije. Sova ušara, dakle, nije na popisu ugroženih vrsta, iako je ovakvo obijesno pucanje po njima neshvatljiva činjenica“, tvrdi Menđušić. Ranjena sova će se, srećom oporaviti, mada možda neće letjeti punim kapacitetom kao do sada.

Sova ušara oporavlja se u Sokolarskom centru u Dubravi (Foto Hrvoslav Pavić) (4)

„U nas je potrebna jedna šira društvena akcija, da ljudi shvate zašto treba štititi ovakve ptice. Da se ne dogodi da se jednog dana počnemo čuditi kako na nebu više ne vidimo sokole, orlove, jastrebove… Živimo u bajci da nam je Bog dao prekrasnu prirodu, međutim, bez ljudske brige, sve će to propasti“, kaže Emilio Menđušić.

U Sokolarskom centru imaju i dobrih vijesti. Danas je na slobodu pušten škanjac mišar, naša najrasprostranjenija grabljivica iz porodice jastrebova. Škanjca je udario auto na Pagu, u Centru se liječio nekoliko dana te se  potpuno oporavljen vratio u prirodu.

Sova ušara oporavlja se u Sokolarskom centru u Dubravi (Foto Hrvoslav Pavić) (1)

Sova ušara oporavlja se u Sokolarskom centru u Dubravi (Foto Hrvoslav Pavić) (12)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI