Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Sjedište Parka prirode Vransko jezero seli iz Biograda, ali ne u Betinu

Sjedište Parka prirode Vransko jezero seli iz Biograda, ali ne u Betinu

Ministarstvo zaštite okoliša odlučilo je da neće u djelo provesti inicjativu Općine Tisno da se sjedište Parka prirode Vransko jezero preseli u Betinu. Uprava parka ipak seli iz Biograda u napušteni autokamp Crkvine na granici dviju županija, a u Betini će se u općinskoj zgradi urediti prezentacijski centar svih hrvatskih parkova. Osim toga, u Upravnom vijeću Parka ubuduće će sjediti i jedan član iz Šibensko-kninske županije.

Igor Krajtmajer, Mihael Zmajlović i Ivan Klarin (Foto: Hrvoslav Pavić)

Igor Krajtmajer, Mihael Zmajlović i Ivan Klarin (Foto: Hrvoslav Pavić)

Na konferenciji za novinare u Šibeniku ministar zaštite Mihael Zmajlović, njegov pomoćnik Igor Krajtmajer i načelnik Općine Tisno Ivan Klarin obznanili su nova rješenja upravljanja Parkom prirode Vransko jezero.

– Činjenica je da se Park prirode Vransko jezero svojom površinom nalazi pola u Zadarskoj, a pola u Šibensko-kninskoj županiji. Činjenica je da Vransko jezero predstavlja jedan ogroman potencijal za razvoj i da parkovi prirode zapravo ne poznaju administrativne granice županija, gradova i općina. Radi se o djelovima prirode koji posebno zaštićeni, a kada se radi o parkovima tu je poželjno razvijati održive djelatnosti koje su u skladu sa zaštitom. Kako pitanje inicijative za preseljenje sjedišta parka ne bi bilo čisto političko pitanje Ministartvo je formiralo jedno povjerenstvo koje je obišlo i lokaciju koju je općina Tisno predložila. Ponuđeno je da se kino u Betini, objekat u vllasništvi Općine Tisno, stavi u funkciju razvoja parka i to podržavam. Zaključak povjerenstva i Minstarstva je da bi taj prostor bilo dobro urediti kao  prezentacijski centar svih parkova Hrvatske, s naglaskom na nacionalne parkove i parkove prirode  koji se nalaze u neposrednoj blizini. Osim toga, važno je i da se uprava parka pozabavi nastavkom projekata zacrtanih samim prostornim planom donesenim 2012. godine, da se uređuje ulaz u park i kako bi se i sama upravna zgrada Parka prirode preselila iz Biograda na područje napuštenog autokampa Crkvine – rekao je ministar Zmajlović

Na ovaj način će unaprijediti brigu o parku, omogućiti njegovu valorizaciju, kvalitetnije upravljanje i uvesti nove sadržaje. Novac za to će se, kako je pojasnio pomoćnik ministra Igor Krajtmajer, osigurati kroz projekt EU Natura 2000. Za projekt je osiguran zajam Svjetske banke u izbosu od 20,8 milijuna eura, od čega je deset milijuna namijenjeno infrastrukturnim projektima kao što je ovaj u Betini i Crkvinama. Uprava Parka zakazala je u pripremi dokumentacije za projekt, pa je u Ministarstvu odlučeno da će se njime urediti i južni dio parka koji je na području Šibensko-kninske županije. Dobit će biciklističku stazu i pristanište u Prosici, gdje je glavni ulaz u park. Bit će uspostavljena brodska veza s Betinom, odakle će turisti pješačkom stazom dugom 600 metara pješačiti do pristaništa na jezeru i ukrcati se na brod kojim će ići u obilazak parka. O detaljima imenovanja šibensko-kninskog člana Upravnog vijeća parka nije bilo govora. Više puta je naglašeno kako za zaštićene ptice u ovom ornitološkom rezervatu nije briga za administrativne granice županija, gradova i općina.

Sjedište Parka prirode Vransko jezero iz neuglednih i neuvjetnih ureda na biogradskoj tržinici selu u autokamp Crkvine

Sjedište Parka prirode Vransko jezero iz neuglednih i neuvjetnih ureda na biogradskoj tržinici selu u autokamp Crkvine

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI