Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Ilustracija (izvor: Matica hrvatskih sindikata)

Sindikat o današnjem štrajku:
Vlast se treba bojati građana, a ne obrnuto

Ilustracija (izvor: Matica hrvatskih sindikata)
Ilustracija (izvor: Matica hrvatskih sindikata)

Ilustracija (izvor: Matica hrvatskih sindikata)

– Pridružite se prosvjedu protiv izmjena Zakona o radu – povodom upućivanja u saborsku proceduru izmjena Zakona o radu, u srijedu, 26. veljače 2014. održat će se prosvjed na Trgu sv. Marka. Okupljanje prosvjednika biti će u 8.30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, a najkasnije u 8.45 kreće se na Trg sv. Marka. Prosvjed na Markovom trgu trajat će od 9.00 do 12.00 sati. Dođite u što većem broju i izborite se za zaštitu vaših radničkih prava!- pozivaju iz Matice hrvatskih sindikata na sutrašnji prosvjed, koji je uslijedio nakon današnjeg dvosatnog štrajka solidarnosti.

– Nakon završetka današnjeg štrajka solidarnosti, koji je održan od 12 do 14 sati, pozivu na štrajk se odazvalo više od 270.000 radnika, gotovo 100% onih koji su na sindikalnom referendumu izrazili spremnost na sudjelovanje u generalnom štrajku protiv izmjena Zakona o radu (ZOR). Od petminutnog sudjelovanja vozača ZET-a, do dva sata stajanja 110 vlakova HŽ-a, u školama i stotinama trgovačkih društava bio je masovan odaziv radnika na štrajk. Nisu svi stajali puna dva sata, ali su se solidarno odazvali gotovo svi članovi sindikata, ustvrdio je po završetka Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Štrajk je održan iz solidarnosti s radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku i pulske tekstilne tvornice Arena, kojima više mjeseci nisu isplaćene plaće, no pravi je razlog bilo uvrštenje u saborsku raspravu novog ZOR-a koji sindikati odbijaju prihvatiti u predloženom obliku, tvrdeći da je štetan za radnike i njihova prava. U štrajku su sudjelovali djelatnici javnog gradskog prijevoza, javnih ustanova, brodogradilišta 3. maj i škola, gradskih i županjskih uprava, HZZO-a, HZMO-a, kazalištarci i drugi, a štrajk su podržali Hrvatski laburisti – stranka rada, a povlačenje ZOR-a iz procedure zatražili su iz HSS-a, kako navode na HRT.

Nadalje u svojim izjavama za HTV je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo kako je ‘to prvi put da radnici iz privatnog i javnog sektora zajedno daju potporu radnicima bez plaće’, te kako je to ‘poruka koja mora jednako zabirnuti političke elite na vlasti i u oporbi, a jednako tako i poslodavce’, nazvavši današnji događaj ‘početkom bitke za Hrvatsku i budućnost hrvatskih radnika, i onih koji se još nisu rodili, kao i onih koji danas rade, a ne primaju plaće ili čekaju posao’.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, rekao je kako je ovo prvi put da svi sindikati zajedno pozivaju naciju na djelovanje, te kako se građani moraju probuditi i shvatiti da se vlast treba bojati građana, a ne obrnuto kao što je sada.

U Hrvatskoj oko 70 tisuća građana radi, ali ne prima plaće.


VEZANE VIJESTI