Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
KULTURA
‘Šibenčani su znali cijeniti Popadićeve tekstove’

‘Šibenčani su znali cijeniti Popadićeve tekstove’

Promociju knjige Momčila Popadića ‘Svoju zvizdu slidin’ u Šibeniku (caffe bar Domald, 13. veljače) najavljuje Damir Šarac, novinar Slobodne Dalmacije.

Naslovnica knjige 'Svoju zvizdu slidin'

Zadatak nije bio lak – od svih reportaža, putopisa, pjesama i humoreski Momčila Popadića, trebalo je izdvojiti one najbolje i ukoričiti ih u knjigu. Tog se posla uhvatio splitski novinar Damir Šarac, urednik knjige „Svoju zvizdu slidin“, koja je objavljena u povodu 70 godina Slobodne Dalmacije. „U arhivi Slobodne našao sam sve Popove tekstove, stavio ih pred sebe i danima čitao. Mislim da sam uspio probrati one najzanimljivije, od njegovih reportaža sa skitnji po otocima i Zagori do pjesama koje su, među ostalima, uglazbili Zdenko Runjić i Rajko Dujmić“, rekao nam je Damir Šarac, koji će biti jedan od uzvanika na šibenskoj promociji knjige u caffe baru Domald u četvrtak, 13 veljače, s početkom u 19 sati.

Popadić je i u Šibeniku ostavio dubok trag. U osamdesetima bio je urednik Biltena MDF-a, u kojemu su stasali mnogi šibenski novinari. „Šibenčani su uvijek znali cijeniti Popadićeve tekstove i cijelo jedno izaslanstvo iz Šibenika je došlo nedavno na splitsku promociju. Tamo je i dogovoreno da knjigu predstavimo i pred šibenskom publikom, a potom će se još jedna promocija dogoditi i u Popadićevom rodnom Blatu na Korčuli“, kaže Šarac.

U Domalda će se u četvrtak Momčila Popadića, neprežaljenog novinara, pisca i pjesnika, prisjetiti pjesnik Jakša Fiamengo, glumac Mario Nejašmić Banić, njegove šibenske kolegice i prijateljice Jordanka Grubač i Živana Podrug, opjevana Tonka Popadić, a među glazbenim gostima, osim Vojislava Markovića i Nina Nimca, bit će i Ibrica Jusić. „Očekujem veliki odaziv Šibenčana, jer smo na splitskoj promociji shvatili da Popa ne pamte samo kolege i prijatelji, već i ogroman broj njegovih čitatelja“, ističe Damir Šarac.

Momčilo Popadić umro je 1990. godine u Splitu, a iza njega su, osim velikog broja nezaboravnih tekstova, ostali i glazbeni hitovi, poput „Tonke“, „Skitnice“, „Oprosti mi pape“, Košulje plave“ i mnogih drugih.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI