Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Na Zlarinu palo 122 litre kiše po metru četvornom: U pomoć stiže i bager

Na Zlarinu palo 122 litre kiše po metru četvornom:
U pomoć stiže i bager

Snažne kiše noćas su poharale i šibenski otok Zlarin. Fotografije katastrofe objavila je Turistička zajednica Zlarina na svom Facebook profilu.. Iz gradske uprave javljaju kako je gradonačelnik Željko Burić hitno uputio gradske stručne

 Snažne kiše noćas su poharale i šibenski otok Zlarin. Fotografije katastrofe objavila je Turistička zajednica Zlarina na svom Facebook profilu.

zlarin

Iz gradske uprave javljaju kako je gradonačelnik Željko Burić hitno uputio gradske stručne službe za evidenciju i procjenu štete, te angažirao trenutnu pomoć. Zbog velikih oborina poplavljene su tamošnje kuće, a jako jugo uzrokovalo je oštećenja ulica i rive. Pročelnik upravnog odjela za komunalne djelatnosti Miro Lucić rekao je da je šteta zaista velika, no poduzimaju se potrebne mjere. Vodovod Šibenik i Zavod za javno zdravstvo angažirani su oko provjere kvalitete vode zbog opasnosti od zagađenja uslijed izlijevanja septičkih jama. Ostale štete bit će evidentirane i procijenjene. Iz Centra 112 kažu da je najveću štetu napravila snažna bujica koja je se s brda protutnjala ulicama. Ispumpavaju se podrumi i drugi poplavljeni objekti, a najveći je problem što su mnoge kuće zaključane i u njima nema nikoga. Na otoku tijekom zime na otoku živi samo stotinjak Zlarinjana, od nekoliko tisuća koji dođu preko ljeta.

– Svi su na terenu. Trenutno se sekaju podrumi i kuće, sve pumpe su pogonu. Ulice su uništene, posebno ona prema spalionici. Kao da je bio potres, ništa slično još nismo vidjeli. Iz Grada Šibenika su došli su vidjeti šta se dogodilo, ali još nisu uputili pomoć – ispričao nam je Jerko Martinović  iz DVD-a Zlarin. Poplavio je i prostor DVD-a i upravo saniraju štetu.

– Ni u snu nisam očekivao ovako nešto. Napravljeno je par milijuna kuna štete, samo na javnim objektima. Poplavljeno je 30 kuća. To je strašno. Bio sam u jednom podrumu gdje je voda poplavila kamenice i uništila 300 litara maslinovog ulja. To je bila bujica visoka jedan metar koja je uništavala sve pred sobom. Uništeno je sve što joj se našlo na putu. Stradale s čak i neke kuće na uzvisinama, ulice od 15 centimetara debelog betona… Razlile su se septičke jame, ne znamo jeli voda ispravna za piće. Čovjeku dođe za plakati kad to vidi – kaže predsjednik Mjesnog odbora Zlarina Vladimir Buneta koji se nada da će biti proglašena elementarna nepogoda i da će država pomoći Zlarinjanima sanirati štetu. [wzslider]

Iz šibenske gradske uprave javljaju kako je zbog noćašnjeg nevremena komunalna infrstruktura na otoku Zlarinu u katastrofalnom stanju. Prema informaciji mjesne meteorološke postaje, palo 122 litre kiše po četvornom metru. – Pročelnik za komunalne poslove Miro Lucić organizirao je sutra, u četvrtak, 13.12.2014. prijevoz kamiona i bagera trajektom u 11,30 kako bi se očistili brojni nanosi, ali i “pokrpale” štete na putevima. Već od 9h ujutro na terenu će biti građevinski inženjeri, kao i inženjeri za javnu rasvjetu Grada Šibenika, a prema informacijama na terenu će biti i djelatnici HEP-a – izvijestili su iz Grada Šibenika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI