Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Saga o porezu na neiskorištene nekretnine: Hoteli Primoštena d.d. još uvijek su ruševine, a Petrina tuži državu da mu vrati 2.370.581 kunu

Saga o porezu na neiskorištene nekretnine:
Hoteli Primoštena d.d. još uvijek su ruševine, a Petrina tuži državu da mu vrati 2.370.581 kunu

Općina Primošten je pokušala naplatom poreza na neiskorištene poduzetničke nekretnine, koji je bio uveden 2001. godine, prisiliti nove vlasnike hotelskog poduzeća Primošten d.d. da poštuju obveze iz kupoprodajnog ugovora i počnu s obnovom hotela. Hoteli nisu obnovljeni, a Ustavni sud je 2007. godine ovaj porez proglasio neustavnim, pa je Općina Primošten morala hotelijerima vratiti 1,6 milijuna kuna dotad naplaćenog poreza i više od 700.000 kuna kamata. Petrina sada tužbom od države traži da Primoštenu vrati taj novac.

Načelnik Općine Primošten Stipe Petrina kaže da Vlada ima mehanizme iz kupoprodajnog ugovora kojima bi vlasnike mogla natjerati da počnu s obnovom hotela, ali nema namjeru (Foto: Hrvoslav Pavić)

Načelnik Općine Primošten Stipe Petrina kaže da Vlada u kupoprodajnom ugovoru ima mehanizme kojima bi vlasnike mogla natjerati da obnove hotele, ali nema namjeru (Foto: Hrvoslav Pavić)

Općina Primošten pokušala je s Državnim odvjetništvom postići mirno rješenje spora, ali je zahtjev za isplatu  2.370.570,87 kuna odbačen kao neosnovan. Primošten je stoga odlučio novac vratiti u parničnom postupku. Na Općinskom sudu u Šibeniku predana je tužba, a javnosti se Općina obratila priopćenjem:  

– Podsjetimo, 2001. godine, ministar Linić uveo je porez na neiskorištene poduzetničke nekretnine. Država, odnosno Fond za privatizaciju, Mađarima je za nešto više od milijun kuna prodala sve hotele hotelskog naselja Raduča i Marina Lučica obvezavši ih na višemilijunska ulaganje u iste. Vlasnik ne samo da se oglušio od obveze iz ugovora, već je usprkos ugovornoj zabrani otuđivao dijelove iz „privatizacijskog paketa“. Upravo zbog neizvršavanja ugovornih obveza, načelnik Općine Primošten Stipe Petrina je ministrovu odluku o porezu na neiskorištene poduzetničke nekretnine prihvatio s oduševljenjem. Porezna uprava u ime i za račun Općine, trebala je za svaku godinu ne korištenja poduzetničkih nekretnina Primoštenu d.d. naplatiti godišnji porez u iznosu od 1.600,000,00 kuna i isti uplatiti u općinski proračun. Međutim, postupak obračuna i naplate poreza za 2002. godinu, umjesto po zakonu predviđenih 30 dana, odnosno u krajnjem slučaju 60 dana, trajao je čak punih 5 godina. U međuvremenu, prije no što je postupak pravomoćno dovršen, odlukom Ustavnog suda, Linićev porez je ukinut kao neustavan pa je Općina naplaćeni porez morala vratiti. Zbog sporosti institucija, loših političkih odluka i pravne nesigurnosti, Primošten je mađarskom vlasniku i dan danas devastiranih hotela, vratio cca. 2,5 milijuna kuna a zbog ministarske odluke, Mađari su na kamatama zaradili 763.363,00 kuna – objašnjavaju Primoštenci zašto su tužili državu.

Zanimljivo je da je Općina Primošten Primoštenu d.d. trebala vratiti samo 1,6 milijuna kuna poreza obračunatog za 2002. godinu, dok je 4,8 milijuna za 2003., 2004. i 2005. godinu ostalo u Općinskoj kasi.

– To se dogodilo je je Porezna uprava zabrljala. Taj porez je bio novi u Hrvatskoj, presedan pa se nisu snašli. Odluka iz 2002. godinu, za razliku od kasnijih, zato nikad nije postala pravomoćna. Mađari su stoga uspjeli na sudu dobiti da im moramo vratiti novac  – rekao je Petrina, napominjući da je i općinu teško i problematično voditi kad svaki dan stižu novi propisi.

Nakon što je na Ustavnom sudu neslavno propao Linićev porez na neiskorištene nekretnine, Općina Primošten smišljala je nove načine kako bi prisilila vlasnike Primoštena d.d. da urede hotele i njihov okoliš. Prošle godine su u Odluku o komunalnom redu ugrađene kazne od po 10.000 kuna za svaki neuređen prozor, vrata, balkon… Na ime ime kazni za ruševne hotele komunalno redarstvo je, brojeći razvaljene prozore, vrata i balkone ispisalo ispisalo 11 milijuna kuna mandatnih kazni, sedam milijuna kuna za hotel Marinu Lučicu i četiri za hotel Raduču. Slučaj stoji na Prekršajnom sudu u Šibeniku i čeka se pravomoćnost.

Hotel Marina Lučica u potpunosti je devastiran i unatoč obvezi nema najava da će ga vlasnik početi obnavljati (Foto H. Pavić)

Najveći primoštenski hotel Marina Lučica u potpunosti je devastiran i unatoč obvezi nema najava da će ga vlasnik početi obnavljati (Foto H. Pavić)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI