Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Ministarstvo o švicarskim ograničenjima za Hrvatsku (članicu EU): Ne smije biti nikakve dikriminacije

Ministarstvo o švicarskim ograničenjima za Hrvatsku (članicu EU):
Ne smije biti nikakve dikriminacije

Sjedište Ministarstva vanjskih i europskih poslova u Zagrebu

Sjedište Ministarstva vanjskih i europskih poslova u Zagrebu

 Hrvatskim državljanima je ograničena tzv. sloboda kretanja teritorijem Švicarske kao i mogućnost zapošljavanja u toj zemlji, a nakon prošlotjednog referenduma u toj zemlji, a u kojoj je 50,3 posto žitelja na referendumu izjasnilo kako žele uvesti tzv. ‘kvote za uvoz stranih radnika’. Zbog te odluke došlo je i do navodnog zahladnjenja odnosa između EU-e i Švicarske, no za vjerovati je ipak da glavnina u EU-i i nije previše zabrinuta zbog takvog odnosa Švicarske prema Hrvatskoj.

Naime, u srpnju prošle godine između Švicarske i Hrvatske je potpisan protokol Sporazum o slobodi kretanja osoba (AFMP) kojim se regulira prijelazno razdoblje od 10 godina tijekom kojih se broj dozvola za ‘uvoz’ Hrvata sustavno povećava, da bi nakon isteka tog razdoblja državljani Hrvatske imali punu slobodu kretanja na području Švicarske, kao i ostali građani zemalja EU. No to je sad sve palo u vodu, pa ispada kako Hrvatska jest članica EU-e, ali za nju ne vrijede ista pravila. To je, dakako, uzburkalo euroskeptike koji sad opet upozoravaju na neravnopravan položaj Hrvatske i njezinih državljana u odnosu na druge EU države. Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova dulje vrijeme nije bilo službene potvrde švicarske odluke,a isticalo je samo kako je švicarska ministrica pravosuđa Simonetta Sommaruga ‘nazvala na telefon’ ministricu Vesnu Pusić, te joj prenijela lošu vijest. Tako se o hrvatskim problemima najprije moglo doznati od stranih novinskih agencija. Ipak, izjavu za javnost je dao konačno Hrvoje  Marušić, pomoćnik ministrice,a ista je objavljena i na audio zapisu na internetskim stranicama Ministarstva.

– Glasači u švicarskoj konfederaciji su glasali, odnosno na referendumu su donijeli odluku: točnije 50,3 posto gladača se odlučilo da za građane koji nisu švicarski državljani uvedu kvote. U okviru dosadašnjeg sporazuma između konfederacije i Europske unije dosad je postojao sporazum o slobodnom kretanju ljudi između stanovnika švicarske konfederacije i Europske unije. Na žalost, ova odluka je došla u jednom času kada je na razini Europske unije završena procedura usvajanja Protokola 3, sporazuma kojime bi se državljanima Republike Hrvatske omogućila ista prava. Temeljem ovog referenduma švicarska konfederacija više neće moći biti u mogućnosti ovaj protokol potpisati, što će izazvati određene probleme – kazao je Hrvoje Marušić.

Hrvatska-ŠvicarskaNa primjedbe novinara kako je očigledno riječ o diskriminaciji Hrvatske i njezinih građana, Marušić se s time složio, te je najavio neka poboljšanja.

– Stav Republike Hrvatske je, što je podcrtala i potpredsjednica Vlade RH Vesna Pusić,  da ne smije biti nikakve diskriminacije između država članica i isto tako da je sloboda kretanja radnika jedno od četiri temeljene slobode u EU i Švicarskoj, pri čemu je možda to najvažnija sloboda jer ima, osim te ekonomske dimenzije, i vrlo snažnu simboličku dimenziju. Državljanima RH se, u biti, ograničavaju prava kretanja u odnosu na švicarsku konfederaciju i, s druge strane, mi smo diskriminirani u odnosu na druge države, članice EU-e. Potpredsjednica Vlade Pusić je razgovarala s ministricom Sommaruge koja nas je uvjerila, izrazila je vjerovanje da će švicarska strana učiniti sve da se u što kraćem roku donesu mjere koje će hrvatskim državljanima i građanima omogućiti potpuno ista prava kao i svim građanima drugih zemlja članica EU-e. Švicarska konfederacija ima međunarodne obaveze koje proističu iz sporazuma koji smo spominjali, i mi smo uvjereni da će to biti učinjeno u vrlo kratkom roku – zaključio je pomoćnik ministrice optimistično.


VEZANE VIJESTI