Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
KULTURA / POLITIKA
Ministarstvo kulture amenovalo gradnju na Peškariji: Juraj Dalmatinac vjeruje da se još može spriječiti

Ministarstvo kulture amenovalo gradnju na Peškariji:
Juraj Dalmatinac vjeruje da se još može spriječiti

peskaRIJA

Ministarstvo kulture odlučilo je ne reagirati na upozorenja o devastaciji vizure srednjovjekovnog Šibenika gradnjom velebnog stambeno-poslovnog kompleksa u Docu. Na otvoreno pismo o gradnji poslovno-stambene zgrade na staroj peškariji, koje je Društvo za očuvanje šibenske baštine “Juraj Dalmatinac” uputilo Ministarstvu kulture, danas je stigao odgovor iz Uprave za zaštitu kulturne baštine. Odgovor potpisuje pomoćnica ministrice gđa. Sanja Šaban, koja tvrdi da se ‘u svojoj urbanoj i strukturnoj matrici projektirani sklop uklopio u urbanu maticu’ i s niz sličnih fraza obznanjuje da se Ministarstvo kulture ne namjerava miješati ni protiviti betonizaciji i apartmanizaciji niti sedamdeset metara od katedrale Sv. Jakova koju štiti UNESCO: 

odgovor (1)

U Društvu ‘Juraj Dalmatinac’ su razočarani, ali ne odustaju od pokušaja da ovaj vrlo osjetljiv i najvrjedniji dio šibenske povijesne jezgre zaštite ‘od stambeno-poslovne gradnje koja bi u konačnici mogla na neprimjeren i štetan način utjecati na vizuru Šibenika’.

– Zaprepašteni smo što Ministarstvo kulture žmiri na kulturocid i očitu namjeru devastacije povijesne gradske jezgre. Još, međutim, nije sve gotovo. Projekt na Staroj peškariji još nije od konzervatora dobio potrebnu prethodnu ocjenu glavnog projekta i vjerujemo da postoji mogućnost da se korigira, ako ne i da se u potpunosti odbaci – rekao nam je Hrvoje Zekanović, predsjednik Društva ‘Juraj Dalmatinac’.

Društvo je, naime, došlo do spoznaja su tijekom ishodovanja građevinske dozvole, odnosno posebnih uvjeta građenja, počinjeni određeni ‘propusti’. Uvjeti su izdani mimo kolegija Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, koji u ovom slučaju nije ni sazvan. Ta činjenica, među ostalim, bit će temelj na kojem će Društvo pokušati opozvati građevinsku dozvolu.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI