Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
KULTURA / POLITIKA
Članovi DJD-a za nedavnog prijema u Uredu predsjednika RH (foto Ured predsjednika $RH, Domagoj Opačak)

Predsjednik Josipović i ministar Lorencin daju potporu obnovi i stavljanju u funkciju šibenskih tvrđava

Članovi DJD-a za nedavnog prijema u Uredu predsjednika RH (foto Ured predsjednika $RH, Domagoj Opačak)

Predstavnici Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac u utorak su na Pantovčaku bili gosti predsjednika Republike dr. Ive Josipovića, a na Prisavlju ministra turizma Darka Lorencina.Drustvo-za-ocuvanje-sibenske-bastine-Juraj-Dalmatinac

– Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, udrugu građana okupljenu oko ideje očuvanja, promicanja i održivog korištenja bogate šibenske kulturne baštine.

Članovi Društva u središte svog djelovanja stavili su brigu, zaštitu i promišljanje održivog razvoja povijesnih utvrda grada Šibenika. Sve četiri tvrđave sv. Ivan, sv. Nikola, Barone i sv. Mihovil, izgubivši svoju funkciju, propadale su tijekom stoljeća premda svojim položajem, monumentalnošću i povijesno-kulturnom vrijednošću predstavljaju veliki potencijal za osnaživanje turističkog razvoja grada.

Članovi Društva, zahvaljujući volonterskom radu svojih članova do sada su pripremili cjelovitu dokumentaciju za obnovu i valorizaciju tvrđave Barone/Šubićevac, koja je poslužila Gradu Šibeniku za prijavu na EU natječaj.

Predsjednik Josipović pohvalio je napore Društva koje je uspjelo zainteresirati i javnost i institucije te u suradnji s gradom osmisliti i prirediti projekte za obnovu i stavljanje u funkciju tog fortifikacijskog dijela šibenske baštine – opisali su posjet Šibenčana na službenim stranicama Ureda Predsjednika RH.

– Analizirali smo projekte obnove i valorizacije šibenskih tvrđava i razgovarali o modelima upravljanja kulturnom baštinom. Predsjednik se složio da je u upravljanje bitno uključiti širu zajednicu, kroz nevladine udruge. Predsjednik daje potporu projektima Društva Juraj Dalmatinac i Grada Šibenika, koju će nam slijedećih dana uputiti i u pisanom obliku. Također, prihvatio je poziv Društva da posjeti Šibenik – rekao nam je Hrvoje Zekanović, predsjednik Društva Juraj Dalmatinac.

Društvo Juraj Dalmatinac kod ministra Darka Lorencina

Nakon posjeta predsjedniku Josipoviću članovi Društva posjetili su i Ministarstvo turizma. Osim moralne potpore nastojanjima u obnovi i stavljanju u funkciju kulturne baštine, ministar turizma Darko Lorencin obećao je i konkretnu financijsku pomoć realizaciji projekata Društva.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI