Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Istraživanje Jadrana: Hoće li Spectrum trgovati i lokacijama za potencijalne elektrane na morske valove?

Istraživanje Jadrana:
Hoće li Spectrum trgovati i lokacijama za potencijalne elektrane na morske valove?

Spectrum i razglednice 127

Norveška tvrtka Spectrum nedavno je hrvatskog ministra gospodarstva dovela u stanje potpune euforije. Nakon višemjesečnih seizmičkih istraživanja jadranskog podmorja, Spectrum je odlučio izvijestiti ovdašnju javnost do kakvih se spektakularnih rezultata došlo, a to je bio povod da oduševljeni ministar Ivan Vrdoljak prognozira blistavu perspektivu klonuloj, osiromašenoj naciji, najavom da će Hrvatska u budućnosti biti “mala Norveška”. Ni manje ni više. Sve to na bazi podataka Spectruma s kojim je Vrdoljakovo i Jovanovićevo ministarstvo, kršeći čak tri hrvatska zakona, sklopilo sporazum, bez javnog natječaja,  o ekskluzivnom pravu na 20-godišnje istraživanje potencijalnih nalazišta ugljikovodika u Jadranu. I sve to hrvatsku državu, slavodobitno nas je informirao ministar Vrdoljak, ne košta ni kune (?!). Pokazat će se, međutim, da je norveški Spectrum, puno više negoli hrvatska država, u tom poslu profitirao. S podacima do kojih su došli u istraživanjima, plus podacima INA-e koje im je razmetljivi hrvatski pregovarač stavio na raspolaganje, zahvaljujući benevolentnosti Vlade RH, mogu slobodno disponirati, pa dakle i trgovati. A da će imati s čim trgovati, potvrdili su sami Norvežani izjavom kako je već 20-ak respektabilnih svjetskih tvrtki pokazalo zanimanje za podatke o hrvatskim nalazišima ugljikovodika (nafte, plina…). Pitanje je s kakvim još podacima Spectrum raspolaže nakon više mjeseci sustavnih istraživanja. Možda i podacima o najpogodnijim lokacijama za postavljanje elektrana na morske struje…

Teško da ćemo to tako skoro saznati. Jer,  aranžman Vlade RH sa Spectrumom u najmanju je ruku dvojben. Govorilo se kako je riječ o istraživanjima za koja se koristi najsuvremenija 2D tehnologija, a pritom prešutjelo da su hrvatsko podmorje već istraživali i Francuzi (2005.- 2006.) i Nijemci (2008.g.) i to u 2D i još suvremenijoj 3D tehnici! Ispostavilo se na kraju da su Spectrumu ustupljeni svi raspoloživi podaci o INA-inim istraživanjima kako bi ih Norvežani za nas – interpretirali?!  Dakle, zašto bi bilo nemoguće da sutra trguju i potencijalnim jadranskim lokacijama za tzv. elektrane na morske valove?!

Spectrum - Elektrana na morske struje (11)

U Energetskoj strategiji takav tip elektrana nije predviđen (?!)

–  Podaci o potencijalno pogodnim lokacijama za eventualno postavljanje elektrana na morske struje ne postoje, a takve podatke Spectrum nije niti radio – uvjerava nas glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Tomislav Cerovec, od kojega smo zatražili očitovanje. No, otkud Cerovec, donosno Ministarstvo, to znaju?! Uz to, iz Ministarstva su nas, štoviše, izvijestili i kako u Energetskoj strategiji RH koja je usvojena u Saboru 2009.g. i koja detaljno obuhvaća tipove elektrana koje će se u Hrvatskoj graditi do 2020.  g. i 2030. g., nije predviđen takav tip elektrana.

Sjećate se, tako je svojedobno bilo i s vjetroelektranama. Do prije desetak, petnaest godina malo tko je kod nas o tome išta znao. A danas je cijela Dalmacija, napose  područje Šibenika i Splita,  unakažena stotinama tih neugodnih grdosija koje se često nalaze i u samim kontaktnim zonama s naseljima. Na užas tamošnjeg stanovništva… Ergo, tko kaže da u nekoj, ne tako dalekoj perspektivi neće i hrvatski Jadran postati nezaobilazan toponim novih, alternativnih elektropostrojenja čije turbine pokreću morski valovi?!

Spectrum - Elektrana na morske struje (8)

“Morske elektrane” u Španjolskoj, Škotskoj…

Uostalom, u Europi već postoje “morske elektrane” u komercijalnoj funkciji, kao što je slučaj s baskijskim postrojenjem u Mutrikuu, na španjolskoj atlantskoj obali, koje energijom opskrbljuje oko 600 ljudi. Vlasnik postrojenja je baskijski EVE (Ente Vasco de la Energia),  čija je ambicija cijelu atlantsku obalu koristiti za instaliranje takvih alternativnih energetskih sustava. U svijetu je danas  na djelu 60-ak projekata eksploatacije morskih valova i struja kao izvora električne energije. I u Škotskoj se već deset godina testiraju takve elektrane,  dok je takav pokušaj u Portugalu propao. Činjenica je da njemački Siemens postupno izlazi iz poslova vezanih uz atomsku eneriju i najavljuje preorijentiranje na proizvodnju dijelova za turbine koje bi se koristile u elektranama na alterativni pogon. Osim Siemensa, turbine za buduće elektrane koje bi pokretali morske struje i valovi izazvani izmjenom plime i oseke, proizvode i francuski Alstom te britanski Rollce Roys. A kako kapital diktira ritam i tempo razvoja tehnologije i korištenja alternativnih izvora energije, od politike se očekuje  da će tek slijedit dinamiku i interes kapitala.

Proizvodnja dijelova za turbine u hrvatskim brodogradilištima ?

Evidentno je, dakle, da se radi o energetskim postrojenjima budućnosti za koje Hrvatska ima sve pretpostavke.  Montiraju se na dubini do 100 metara, dno ne smije biti pjeskovito i muljevito, pretpostavljaju jaka morska strujanja, a istočnojadranska struja je upravo takva. Naposlijetku, većina dijelova za turbine (osim elise) mogla bi se raditi u domaćim brodogradilištima, ili u Konačru, što je dodatni interes za hrvatsku industriju. No, o tome u hrvatskoj Vladi ne znaju ništa, pa je za očekivati i kad bi se pojavio kakav nenadani investitor u ovu “futurističku elektranu” na Jadranu, da se domaća industrija u to ne bi ni na kakav način umiješala.

Kako bilo, u perspektivi se može dogoditi da norveški Spectrum “ore” hrvatski Jadran, da moćni Shell, koji je u finišu pregovora s BiH,  istražuje (i)  hrvatske Dinaride,  i da hrvatska Vlada sve to promatra skrštenih ruku moleći se bogu da joj korist od vlastitih prirodnih bogatstava padne s neba, a da s neke naftne bušotine  u Jadranu ne krene kakav eko-akcident. Jer bi se tada mogli oprostiti s turizmom, a s drugim blagodatima prirode koja nam je darovana, ionako sami ne znamo što bi…

Spectrum - Elektrana na morske struje (6)

 

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI