Neovisni novinarski portal
6.3.2021.
IZDVOJENO
FOTO EKSKLUZIVA Zavirite u nekadašnji barokni ponos Šibenika – urušenu palaču Divnić

FOTO EKSKLUZIVA Zavirite u nekadašnji barokni ponos Šibenika – urušenu palaču Divnić

Palača Divnić (poznata i kao kuća Kečkemet) nalazi se u samom srcu Šibenika, na Trgu Andrije Medulića.

Palača Divnić (poznata i kao kuća Kečkemet) nalazi se u samom srcu Šibenika, na Trgu Andrije Medulića.

IMG_2952

Foto: Tris.com.hr

Redakcija TRIS-a dobila je fotografije unutrašnjosti palače Divnić, tamnocrvene zgrade na Trgu Medulić, koja je danas došla u središte medijske pažnje zbog opasnog urušavanja prozora, koje je jutros jako jugo dobrano prodrmalo. U zgradi, u koju ljudska noga rijetko kroči, središnja prostorija je nekadašnji Glazbeni salon s klavirom i šest naslikanih pejzaža. Prema zapisima prof. dr. Vladimira Markovića, dva pejzaža su u elipsastoj formi iznad vrata, a četiri u okruglim medaljonima na uglovima stropa. Prema istom izvoru, vrhove zidova rubi bogati neorokoko vijenac u zlatnoj i crvenoj boji s cvjetnim buketima u ovalnim medaljonima. Središte stropa krasi raskošna rozeta obrubljena ukrasima boje zlata s buketom cvijeća u sredini, a na polovici svake stranice stropa lebdi po jedan krilati dječak-putto (prvi piše, drugi drži notni list, treći svira liru, a četvrti udara u mali bubanj).

IMG_2977

Foto: Tris.com.hr

Oslici ovog salona potječu iz druge polovice 19. stoljeća i u to su vrijeme bili pravi europski trend u uređivanju interijera bogatih obitelji. Glazbeni salon Divnić biser je šibenskog baroknog zidnog slikarstva, napisao je Ivo Šprljan iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

Unutrašnjost palače Divnić danas je derutna, urušena i prepuštena propadanju. Kako saznajemo, suvlasnika je ukupno devet. Komunalni odjel Grada Šibenika svima je uputio zahtjev za sanaciju, a ako se to ne dogodi u naznačenom roku, Grad će izvršiti popravke o trošku suvlasnika. Radi se, međutim, samo o sanaciji pročelja i krovišta, unutrašnjost će i dalje ostavi onakva kakvu možete vidjeti na priloženim fotografijama.

unnamed

[wzslider]

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI