Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA
Ekološka katastrofa u Kninu u veljači ove godine

FOTO Apokalipsa danas:
Ekološka katastrofa u Kninu

Ekološka katastrofa u Kninu u veljači ove godine

Je li kriva nova uprava DIV-a ili granata stara 19 godina, ustvari je svejedno. Prizor uz tok rijeke Orašnice apokaliptičan je i uznemirujuć.

Ekološka katastrofa u Kninu 043

Na poziv aktivista iz Ekološke udruge Krka iz Knina, otišli smo posvjedočiti masnoj mrlji u močvarnom području pored kninske tvornice DIV, koja se svako malo aktualizira po medijima, no na kraj joj se još nije stalo. U društvu Srečka Kmetiča, ekologa iz udruge Krka i jednog od rijetkih kninskih Slovenaca, suočili smo se sa smrdljivom, crnom, masnom i beživotnom močvarom uz rijeku Orašnicu, koja se samo nekoliko stotina metara nizvodno ulijeva u Krku.

„Je li to mazut ili nešto drugo, ne znam. Sigurno je prepuno teških metala i tko zna kakva je šteta do sada učinjena ovoj zemlji i ovim vodama. To se vrlo jednostavno provjeri, analizira se uzorak vode i provjeri ima li takvih tvari u DIV-u. No, očito im se gleda kroz prste jer zapošljavaju ljude, pa ih se ne uznemirava previše…“, govori nam Srečko, koji se već poprilično dugo, zajedno s kolegama iz udruge, bori protiv onečišćenja tog područja.

Ekolog Srečko Kmetič na mjestu onečišćenja (Foto: Hrvoslav Pavić)

Ekolog Srečko Kmetič na mjestu onečišćenja (Foto: Hrvoslav Pavić)

Prema riječima Inge Kukolj, tajnice udruge, godinama se već šalju pozivi inspekcijama, koje uredno izađu na teren, naprave zapisnik, ali nema ozbiljnih namjera da se problem riješi. Ne samo da se onečišćenje nastavlja, nego Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nije ovaj kninski slučaj stavilo na „crvenu listu prioriteta“ te shodno tome ne nalazi se niti u Planu gospodarenje otpadom u RH za razdoblje do 2015. godine. Sada se radi na tome da se onečišćenje močvarnog područja kod Knina uvrsti u Plan za razdoblje do 2020. godine.

A to bi, po onome što smo vidjeli, moglo biti prekasno. U DIV-u tvrde da njihove tehnološke vode prolaze kroz filter, da se mulj zasad skladišti u tvornici te da je problem nastao još 1995. kada je granata pogodila spremnik mazuta. „To su priče za malu djecu“, odbrusio je naš sugovornik Srečko Kmetič, pokušavajući izmjeriti koliki je razmak između zagađenog dijela i rijeke Orašnice. „Niti pet metara, a kada pada kiša, te se vode spoje u jednu.“

Krivca utvrditi odmah i hitno početi sa sanacijom – to je poruka koju nedvosmisleno odašilje prizor koji smo zatekli. Ako apokaliptična scena pored Krke nije ušla na „crvenu listu prioriteta“, strah nas je i pomisliti kako izgledaju područja koja jesu…

Zagađeno močvarno područje u blizini tvornice DIV (Foto: Hrvoslav Pavić)

Zagađeno močvarno područje u blizini tvornice DIV (Foto: Hrvoslav Pavić)

Ekološka katastrofa u Kninu 040

Ekološka katastrofa u Kninu 060

Srečko Kmečić pokazuje koliko je bazen mazuta blizu Orašnice (Foto: Hrvoslav Pavić)

Srečko Kmečić pokazuje koliko je bazen mazuta blizu Orašnice (Foto: Hrvoslav Pavić)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI