Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
POLITIKA
Boris Vujčić (Wikipedia)

Slijedi rekonstrukcija Vlade:
Linića bi uskoro mogao zamijeniti guverner HNB-a Boris Vujčić!

Boris Vujčić (Wikipedia)

Premijer Zoran Milanović, sudeći po svemu, neće još dugo moći odgađati makar mini-rekonstrukciju Vlade. Recentni događaji govore da su, svaki na svoj način, na odlasku i ministar zdravlja Rajko Ostojić i ministar financija Slavko Linić. Pitanje je samo na koji način će biti razriješeni i tko će ih na ministarskim dužnostima zamijeniti. Kako saznajemo iz izvora bliskih Vladi, umjesto Linića, državne financije bi mogao preuzeti guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Šef Vlade odavno priželjkuje, kažu naši sugovornici, Vujčića u svome time, i kao stručnjaka i kao prijatelja.

Guverner HNB-a Boris Vujčić (Foto Wikipedia)

Guverner HNB-a Boris Vujčić (Foto Wikipedia)

Vrlo je vjerojatno da premijer neće posegnuti za klasičnom smjenom ministara, nego će im svojim postupcima, marginaliziranjem i reduciranjem ovlasti, staviti do znanja što o njima misli i što od njih očekuje. A očekuje, kažu nam vladini izvori, ostavke!

Ostojića se smatra nesposobnim za provedbu reforme zdravstva i vođenje tako zahtjevnog resora te drži odgovornim za potpuni kolaps sustava koji je danas u puno lošijem stanju od zatečenog dolaskom ove Vlade. Da premijer nema više vjere u Ostojića pokazuje i činjenica da je iz ingerencije Ministarstva izdvojen HZZO i upravljanje njime potpuno predano Siniši Vargi koji sada ima autonomno na raspolaganju i prihode i rashode resora, a HZZO je 80 posto sustava zdravstva. Ostojić je to stoički podnio jer, tvrde naši izvori, nema izbora s obzirom da je i sam svjestan vlastitih limita u provedbi reforme. Tko bi ga mogao zamijeniti nije poznato.

Stvari su, čini se, puno jasnije oko nasljednika ministra financija Slavka Linića kojega bi, uvjeravaju nas iz vladinih krugova, na tom mjestu mogao zamijeniti guverner HNB-a Boris Vujčić. To je, kažu, Milanovićeva želja, ali je pitanje koliko će imati snage i podrške u smjeni “stare garde”, a napose Linića kojega velik dio javnosti percipira kao najvrijednijeg ministra u Vladi, odakle dolazi i njegova relativo visoka popularnost, unatoč nepopularnim mjerama koje provodi. U svakom slučaju, Linićeva fotelja dobro se trese.

Pitanje oportunosti Linićevog ostanka na poziciji predsjednika Nadzornog odbora HBOR-a nakon smjene njegova pomoćnika Branka Šegona, de facto je već na dnevnom redu, pa se ostavka aktualnog ministra financija na tu, ali vrlo vjerojatno i na ministarsku dužnost, očekuje ubrzo. Potuno je neprimjereno, ističu naši sugovornici, da pomoćnik ministra dobija kredit HBOR-a, gdje država poklanja značajan javni novac za kamate kako bi Šegon spasio svoj privatni biznis, a sam ministar je na čelu NO HBOR-a, i uza sve, hineći da za pogodovanje nije znao, čeka da Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa Šegonu presudi svojim pravorijekom(!?) Milanovića je, kažu, posebno naljutila ta Linićeva tvrdoglavost i odbijanje da, dočim je afera pukla, Šegona smijeni, i zato se odlučio to učiniti sam baš posredstvom Nove TV, jer se ni “ministar nije iskazao”. Time je, vele naši izvori, Slavku Liniću poslao više nego jasnu poruku.

Neće doduše biti baš lako i bezbolno smijeniti najpopularnijeg vladinog ministra, koji je i vješt populist. Mjere fiskalizacije javnosti je tako dobro prezentirao i upakirao da se to smatra njegovim vjerojatno najvećim postignućem. No, s druge strane, svima je jasno da je za ovako visok proračunski deficit, od 17 milijardi skoro 8 se mora vratiti, kriv upravo Linić jer je kao ministar financija morao znati da će se i članstvom u EU proračunska rupa dodatno produbiti  kao i smanjenjem stope PDV-a u turizmu, jer ugostitelji cijene nisu spustili, a država je zbog te mjere ostala kraća za 4 milijarde kuna!

Ministar financija Slavko Linić (Foto Vlada RH)

Ministar financija Slavko Linić (Foto Vlada RH)

U subotu je cijeli ministarski tim obilazio županijske organizacije SDP-a kako bi vodstva na terenu upoznali s radom Vlade i očekivanjima, te ih što bolje informirali i pripremili za predstojeće EU izbore. Slavko Linić je trebao s kolegama obići dalmatinske organizacije stranke. Bio je najavljen  u Sinju, Splitu, Šibeniku… Nigdje se nije pojavio. To je znak, drže naši sugovonici, da se počeo polako distancirati od stranke, a to je vjerojatno i uvod u njegovu ostavku. Milanović to, kažu, spremno čeka…

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI