Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Don Darko Poljak (Foto Župa sv.Jakova Apostola Marina)

Don Darko Poljak, teolog, župnik, policijski kapelan:
Velečasni – predavač poslovne etike na Menadžmentu!?

Don Darko Poljak (Foto Župa sv.Jakova Apostola Marina)
Darko Poljak (Foto Župa sv. Jakova Apostola)

Don Darko Poljak (Foto Župa sv. Jakova Apostola Marina)

Don Darko Poljak, policijski kapelan, župnik u župi sv. Jakova Apostola u Marini, voditelj duhovnih vježbi na seansama duhovne obnove diljem Hrvatske, jedan je od besumnje najzaposlenijih svećenika u Šibenskoj biskupiji. Naime, što? Don Darko je i predavač na šibenskom Veleučilištu i to ni manje ni više nego na Specijalističkom diplomskom stručnom studiju Menadžmenta. Pitate se što župnik, dušobrižnik, teolog,  predaje budućim menadžerima? Teologiju, vjeronauk? Ne, ni govora. Drži kolegij poslovne etike!

Vršiteljica dužnosti dekanice na Veleučilištu, Anita Grubišić, na tu kontroverznu činjenicu sliježe ramenima i tek kaže: To je zatečeno stanje. Vidjet ćemo što će biti na početku akademske 2013./ 2014.

A što bi moglo biti? Pa don Darko Poljak je na Veleučilištu već petu godinu. Od akademske 2009./ 2010. kada je, kao asistent, držao samo seminare i vježbe studentima.  Dočim je stekao uvjete, u akademskoj 2012./ 2013., ušao je u postupak izbora u zvanje predavača, za izborno polje filozofija, grana- etika. Ima obrazovanje, ima zvanje, sad što ima i halju, nije problem, ne treba robovati predrasudama…

U statusu je vanjskog suradnika, a natječaj za izbor u zvanje predavača je u tijeku.  Rješava se, reći će dekanica Grubišić. Don Darko ima sve uvjete za predavača, dodaje.

– Ima minimalno dva objavljena rada, ima iskustvo u nastavi, ima čak i specijalizaciju koju je završio na Papinskom Univerzitetu Gregoriana u Rimu. A hoće li dobiti izbor u zvanje, ne ovisi o nama, nego o Povjerenstvu i matičnom odboru u Zagrebu koji o tome odlučuju – diskretno se gradi od utjecaja u promicanju župnika u veleučilišnog profesora na Menadžmentu, trenutno na službi u marinskoj župi Sv. Jakova Apostola .

Ništa osobno, don Darko. Ali, pitam se, kad vi s tolikim svećeničkim angažmanom, stignete čak i studente učiti o poslovnom kodeksu kojega bi se u businessu trebali pridržavati?  Ta gdje ste stekli to iskustvo?!  Recite pošteno, je li oportuno da božji službenik studente upućuje u zamke bezmalo dijaboličnog, i iznad svega,  nehumanog, modernog poslovnog svijeta?  Dva radna dana u tjednu kao policijski kapelan stojite na raspolaganju i „plavcima“ u Policijskoj upravi Šibensko-kninskoj,  imate svoje primarne obveze u župi u Marini, koja nije baš na periferiji Šibenika. A onda i duhovna obnova, seanse diljem „prelijepe i prekonfuzne naše“. Za boga miloga, kad se stignete za nastavu pripremati, kako uspijevate pored svih svećeničkih zaduženja „propovijedati“ i o etici poslovanja? Ili ste jednostavno vjerski kodeks pretočili u – poslovni? Vjeronauk u poslovnu etiku? Možda griješim. I Crkva se osuvremenila. Recentni dubrovački primjeri cijele serije tvrtki čiji je osnivač Dubrovačka biskupija, svjedoče kako je crkveni business u ekspanziji. Crkva u Hrvata danas je najveća “nacionalna korporacija”. Brine me, don Darko, jedino to što vi koji išćete milodare od svojih vjernika, vi koji duhovno pretpostavljate materijalnom, ipak polažete pravo i na državnu proračunsku apanažu, a vidim da vam treba i dopunska zarada. Je li tu riječ o specifičnoj poslovnoj etici, to vi bolje znate…

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI