Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
POLITIKA
Zdenko Duka iz HND-a stao u obranu portala: Index.hr treba nesmetano emitirati

Zdenko Duka iz HND-a stao u obranu portala:
Index.hr treba nesmetano emitirati

index.hr

Hrvatsko novinarsko društvo, odnosno njegov predsjednik Zdenko Duka, javno je stao u obranu internetskog portala Index.hr, a nakon najava o njegovu moguću gašenju.

– Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva apelira za opstanak i daljnji slobodni, nesmetani rad utjecajnog istraživačkog internetskog portala Index.hr kojem prijeti otvaranje stečajnog postupka. Index.hr godinama je jedan od vodećih informativnih portala i otvorio je i objavio brojne važne istraživačke priče koje nisu uspjeli istražiti ili se pak nisu usuđivali objaviti drugi mediji. Mogući gubitak Index.hr-a ili pak neka drastična promjena njegove uređivačke politike vrlo bi negativno utjecala na cjelokupni medijski prostor i na društvo. Brojne Indexove priče otvaraju političke i društvene afere koje pozitivno utječu na raščišćavanje s korupcijom – smatra predsjednik Duka.

‘Anonimni napadi i objedi’

Inače, stečaj Index.hr-a zatražilo je Ministarstvo financija od  Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu a tužitelji su, zbog poreznog duga, predložili otvaranje stečaja o kojem bi trebao odlučiti Trgovački sud u Zagrebu.

Zdenko Duka,predsjednik HND-a

Zdenko Duka,predsjednik HND-a

– Podsjećamo i na to da je baš Index.hr objavljivao dokumente o sukobu interesa pomoćnika ministara financija Branka Šegona a ovo se pokretanje stečaja baš nekako poklopilo s Indexovim svakodnevnim praćenjem načina na koji je HBOR kreditirao Šegonovu obiteljsku tvrtku. Izvršni odbor HND-a smatra potpuno neprimjerenim i iznimno nekolegijalnim često i anonimne napade i objede Jutarnjeg lista na Index.hr i njegove novinare, na primjer Ilka Ćimića za tobožnji medijski reket. To je nedopustivi obračun najveće medijske korporacije Europapress holding s portalom Index.hr-om. To je tim apsurdnije jer je EPH trenutačno u postupku predstečajne nagodbe zbog ukupnog duga koji mnogo veći od Indexovih 1,055 milijuna kuna – ustvrdio je u ime Izvršnog odbora HND-a predsjednik  Zdenko Duka.

Inače, kako je poznato, portal Index.hr se od početka  posebno bavi aferom oko pomoćnika ministra financija Branka Šegona, pa danima izričito traže njegovu, kao i smjenu Slavka Linića. Stoga Indexov vlasnik i urednik Matija Babić smatra kako je ova najava o gašnje portala zapravo neka vrsta odmazde za takvo pisanje  portala.

‘Pritisci režima i podzemlja’

– VRH SDP-a, na čelu sa Slavkom Linićem i Zinkom Bardić, najavio je preko Jutarnjeg lista gašenje Index portala, iako o navodnom stečaju nije obaviješten niti sam Index! Index pokušavaju zaustaviti u raskrinkavanju korupcije u samom vrhu SDP-a, Ministarstva financija i Porezne uprave, prvenstveno razotkrivanju detalja oko predstečajnih nagodbi – najveće pljačke provedene od neovisnosti Hrvatske. Cjelokupna dokumentacija o pritiscima režima i podzemlja na Index idući tjedan bit će dostavljena međunarodnim institucijama, kao i detalji o aferama na kojima Index trenutno radi, od kojih je posljednja slučaj Pomoćnik, nakon koje je smijenjen Šegon. Dok se SDP-ovim medijskim partnerima tolerira pljačka nekretnina i višegodišnje malverzacije, Indexove novinare privodi se zbog studentskih ugovora.
Ako budemo i prisiljeni na predstečajnu nagodbu, u njoj iz principijelnih razloga nećemo tražiti oprost niti kune poreznog duga. Neka nam samo dozvole da svoj dug platimo na rate. Ustraju li ipak u tome da nas ugase, to će biti kraj.
Njihov – ustvrdio je Matija Babić u svojemu komentaru na stranicama Index.hr-a.

‘Severindex’

Izuzev ove nevolje, nedavno se na Index.hr sručila još jedna nevolja: pjevačica Severina Vučković je svojedobno tužila Index jer je objavio snimku  s prizorima njezina seksualnog odnosa s jednim biznismenom iz Hercegovine, a nakon čega je taj portal zabilježio streloviti uspon i popularnost na medijskoj sceni. Sud je presudio da Index Severini plati odštetu od 100 tisuća kuna, no to nje učinio pa je pjevačica  krajem 2013. zabilježila ovrhu na žigu Indexa u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, te se špekulira kako bi tom portalu mogla ‘oduzeti ime’. U Indexu su se našalili kako će se onda zvati ‘Severindex’, no čini se kako im aktualna situacija više nije tako šaljiva.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI