Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA
Zdravko Mustač mora na operaciju prostate

Zdravko Mustač mora na operaciju prostate

Od prvog dana nove 2014.g. u Remetincu su, vjerojatno na “privremenom boravku”, bivši obavještajci, visokorangirani djeatnici nekadašnje UDBE, Josip Perković i Zdravko Mustač te još osam osoba koje se sumnjiči za kaznena djela ubojstva, razbojstva, zloporabe opojnih droga, silovanje i dr. Mustač ima zdravstvene probleme, a naručen je i za operaciju.

perkovic_josip

Uhićenici su  privedeni u policiju, te potom saslušani od županijskog državnog odvjetnika, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je stupio na snagu od 1. siječnja ove godine kao i izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, a kojima je ukinuto ograničenje u postupanju prema osobama koje su kaznena djela, radi kojih se traži njihovo izručenje, počinile prije kolovoza 2002.godine. Perkovića, čije (ne)izručenje mjesecima trese Hrvatsku, sumnjiči se za ubojstvo Stjepana Đurekovića u Njemačkoj, a Zdravko Mustač je hijerarhijski bio nadređen Perkoviću. U narednih osam dana trebalo bi se odlučiti o eventualnom izručenju uhićenika, a čemu se Perković protivi. Zdravko Mustač, pak, kako saznajemo, ima odranije zakazanu operaciju, navodno prostate, i sada sud treba odlučiti hoće li mu dozvoliti podvrgavanje operativnom zahvatu ili će ga , unatoč tomu, izručiti. U svakom slučaju, u nadležnosti su suca istrage i o njemu ovisi hoće li Mustaču biti odobreno prioritetno podvrgavanje operaciji, što je, kako kažu naši sugovornici bliski pravosuđu, najizglednije.

Neki drže da nije bilo nužno Perkovićevo zadržavanje u pritvoru, jer očigledno nema namjeru pobjeći, a o čemu svjedoči i putovnica kojoj je rok istekao. Određen im je 30-dnevni pritvor, no cijela procedura donošenja odluke o izručenju, bit će obavljena znatno brže. Za tjedan dana Županijski sud  će donijeti odluku, a potom slijedi žalba o kojoj odlučuje Vrhovni sud. Oko izručenja je mnogo prijepora, a neki se pozivaju na različitu praksu (slučaj slovenskog i poljskog uhićenika) u svezi sa zastarom koja je nastupila u matičnoj zemlji, ali ne i u zemlji počinjenja kaznenog djela.

Oko “slučaja Perković” prilično žestoko je reagirao i sudac Ivan Turudić, kritizirajući miješanje politike (premijera Milanovića) u sudbene stvari, odnosno polemiziranje oko toga je li ili nije nastupila zastara, o čemu isključivo sud odlučuje. Neki u tome prepoznaju Turudićeve političke ambicije, pa se već spekulira s tim kako “puca” ili na Vrhovni sud ili, u slučaju promjene vlasti na idućim parlamentarnim izborima, na mjesto ministra pravosuđa. No, u sudskim kuloarima se sve češće komentira i njegova presuda Ivi Sanaderu o 10-godišnjoj zatvorskoj kazni, kao , navodno, nedovoljno argumentirana, loše sastavljena i slabo pravno utemeljena, a što bi moglo rezultirati njezinim “rušenjem”.

Usamljeni Sanader

Prema informacijama s kojima raspolažemo, Nadan Vidošević se u Remetincu dobro snašao i brzo se adaptirao na tu, za njega, nimalo prirodnu sredinu. Kažu da se sa ostalim zatvorenicima dobro slaže i druži za vrijeme šetnji na dvorištu, a mnogima izlazi u susret i sitnim “uslugama” – kupnjom cigareta ili kakvim drugim ustupkom. S druge starne, bivši premijer Ivo Sanader redovito “solira”. Ne izlazi na dvorište s ostalim zatvorenicima, ali čak ni sam tamo ne boravi, nego u stražnjem dvorištu, gdje je zaklonjen od pogleda zatvorenika s prozora. Naime, od ostalih “stanara” Remetinca distancira se zbog uvreda i dobacivanja kojima je stalno izložen, a dvorišta se kloni kako ga “kolege” ne bi zasule, ne samo uvredama, nego i koječim što im dopadne ruku. Kažu, nekada najmoćniji čovjek u državi, ne može se pohvaliti ni posjetama obitelji…

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI