Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
UKRATKO

Velikogorički Županijski sud odbio izručenje Zdravka Mustača Njemačkoj

U samo 24 sata hrvatski su sudovi, istog ranga, u istom predmetu, donijeli dvije dijametralno različite odluke. Jučer je ŽS u Zagrebu, pod predsjedanjem suca Ivana Turudića odlučio Josipa Perkovića, bivšeg djelatnika Udbe, izručiti Njemačkoj temeljem europskog uhidbenog naloga, ocjenjujućiu da u tom predmetu nije nastupila zastara. Danas je, pak, velikogorički Županijski sud donio posve suprotnu odluku u slučaju Zdravka Mustača, kojega se, kao i Perkovića, tereti za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Mustač se ne treba, odlučio je ŽS u Velikoj Gorici, izručiti Njemačkoj jer je nastupila zastara.(!?)

Kako je moguće da za bivšeg šefa jugoslavenske službe državne sigurnosti Zdravka Mustača vrijedi jedna , a za nižerangiranog djelatnika službe Perkovića, sasvim druga interpretacija istog zakona? Dva potpuno različita stava u istoj stvari dovode u pitanje vjerodostojnost hrvatskog pravosuđa i vladavinu prava uopće, pa se s pravom postavlja pitanje je li to posljedica različitih sudačkih osobnosti(?!) iz koje izviru i oprečne interpretacije istog zakona,  mogućih pritisaka na sud ili je ova situacija, kako bi neki htjeli vidjeti stvar, dokaz sudačke neovisnosti.

Kako bilo, Zdravko Mustač, čije je zastupanje od odvjetnika po službenoj dužnosti preuzeo Anto Nobilo, istodobno i Perkovićev odvjetnik, danas je iz sudske zgrade izašao zadovoljan, s obzirom da se i on, baš kao i kolega mu Perković, protivio izručenju njemačkom pravosuđu. Uz odluku o njegovom neizručenju, ukinute su mu i mjere posebnog opreza koje su Mustaču bile određene u zamjenu za puštanje iz istražnog zatvora.

 

 


VEZANE VIJESTI