Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
KRONIKA 112 / UKRATKO
U Međunarodnim vodama potonuo jedrenjak koji je u četvrtak isplovio iz Šibenika

U Međunarodnim vodama potonuo jedrenjak koji je u četvrtak isplovio iz Šibenika

Na 34-metarskoj jahti ‘Sunadra’ koja je u četvrtak isplovila iz Šibenika u međunarodnim vodama izbio je je požar i brod je potonuo. Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje pokrenula je akciju i troje članova posade, dva Turčina i Hrvata, s gumenjaka je preuzeo trgovački brod ‘Aliaga’.

Sunadra  foto www.sundarayacht (2)

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture izvijestilo je na svojim internetskim stranicama kako je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje četvrtak u 17.26 sati zaprimila poziv u pomoć sa jedrilice koja se već nalazila u međunarodnim morskim vodama, ali bez podataka o brodu i točnoj poziciji na moru.  Pokrenuta je akcija traganja i spašavanja i ubrzo je utvrđeno da je poziv upućen sa jedrilice ‘Sundara’, dužine 34 metra, drvene građe u vlasništvu američkoga državljanina, koja plovi pod zastavom Maršalskih otoka. Ustanovljeno je da je isplovila 16. siječnja u 5.30 sati iz Šibenika prema Turskoj, sa tri člana posade, od kojih su dvojica turski, a jedan hrvatski državljanin.

U 19.39 sati sa Sunadre je ponovljen poziv u pomoć, a ovaj put uspjeli su dojaviti i poziciju. Središnjica je prema brodolomcima preusmjerila putnički brod ‘AF Marina’ i trgovački brod ‘Aliaga’. ‘Aliaga’ je do brodolomaca stigla za 90 minuta, ali tada već ‘Sunadre’ više nije bilo. U međuvremenu potonula.  ‘Aliaga’ je brodolomce pokupila s gumenog brodića za spašavanje.  S trgovačkog broda su u 00.50 sati preuzeti na policijski brod ‘Sv. Mihovil’, koji ih je prebacio u Dubrovnik.  Jedan član posade Sunadre je hospitaliziran zbog smetnji uzrokovanih udisanjem dima.
MRCC Rijeka u koordinaciji sa Obalnom stražom na poziciju potonuća američke jedrilice jutros uputila zrakoplov. Ustanovljeno je da nema onečićenja mora. Lučka kapetanija Dubrovnik i Pomorska policija provode istragu.

Šteta je ogromna. Luksuzni jedrenjak mogao je primiti 12 gostiju o kojima je brinulo pet članova posade. Iznajmljivao se za cijenu od 30.000 tjedno.

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI