Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
POLITIKA
U godini dana ‘nestalo’ 13.857 osoba: demografija je pitanje nacionalne sigurnosti

U godini dana ‘nestalo’ 13.857 osoba:
demografija je pitanje nacionalne sigurnosti

– Hrvatska demografski izumire, nalazi se na pragu demografskog sloma. Svi pokazatelji demografskih struktura i procesa izrazito su negativni. Svake godine prosječno se 10.000 djece rodi manje nego što ljudi umre. Svake godine nekoliko tisuća ljudi, uglavnom mladih, napušta Hrvatsku. Dobna struktura ukazuje na duboku starost stanovništva Hrvatske. Mladih je sve manje i manje. Između posljednja dva popisa broj stanovnika u Hrvatskoj smanjen je za otprilike 150.000. Samo u 2012. godini broj stanovnika u Hrvatskoj smanjen je za 13.857 osoba – upozorava Hrvoje Zekanović, predsjednik podružnice HRAST-a za Šibensko-kninsku županiju.

Županijski Hrastovci su zajedno s kolegama u drugim hrvatskim gradovima koordiniranim istupom na gradskim trgovima željeli upozoriti na demografski problem, nazvavši svoju akciju 'Pretvorimo minus u plus“.

Županijski Hrastovci su zajedno s kolegama u drugim hrvatskim gradovima koordiniranim istupom na gradskim trgovima željeli upozoriti na demografski problem, nazvavši svoju akciju ‘Pretvorimo minus u plus“.

– Demografska problematika mora postati strateško pitanje Republike Hrvatske. HRAST – pokret za uspješnu Hrvatsku ovom akcijom koja se istovremeno odvija u svim dijelovima Hrvatske želi ukazati na neodrživost postojećeg stanja u kojem država ne vodi dovoljno računa o demografskoj problematici. Kako sve znanstvene projekcije predviđaju nastavak izrazito negativnih trendova u slučaju zadržavanja postojećih, ali nedovoljnih mjera populacijske politike, krajnji je čas da Hrvatska demografsko pitanje uzdigne na stratešku nacionalnu razinu. Demografsko pitanje mora postati pitanje nacionalne sigurnosti, pitanje opstojnosti hrvatske države na najvišoj institucionalnoj razini – smatra H. Zekanović.

Kao i na nacionalnoj razini, i u Šibensko-kninskoj županiji su demografski podaci vrlo nepovoljni – 2012. godina je završila u minusu od -1387 osoba. Štoviše, desetina ukupnog broja ‘nestalih’ stanovnika Hrvatske je evidentirana u županiji koja inače ne spada u najnapućenije u državi, pa je u postocima taj problem još izraženiji. U Šibeniku je, primjerice,1991. g. bilo odine 41.012 stanovnika, a dvadeset godina poslije 34.302 stanovnika.

 Tko će zaraditi mirovine?

– Stanovništvo je osnovni resurs društveno-gospodarskog razvoja svake zemlje. Izrazito nepovoljna dobna struktura u vrlo bliskoj budućnosti uvjetovat će kronični nedostatak radne snage. Jedno od gorućih pitanja bit će pitanje mirovinskog sustava. Tko će ogromnom broju sadašnjih i budućih umirovljenika zaraditi mirovine? Demografski uvjeti za posljedicu će imati daljnje povećanje regionalnih razlika u gospodarskoj razvijenosti, odnosno direktno će utjecati na gospodarsko nazadovanje mnogih krajeva Hrvatske. Minuta je do dvanaest! Krajnji je čas da država odgovorno shvati i započne rješavanje ovog kompleksnog problema. Svi postojeći planovi gospodarskog oporavka i budućeg napretka pucanj su u prazno ako se ne počne voditi računa o tome da Hrvatska neće imati ljude koji će biti nositelji tog razvoja – drži Zekanović.

Prema ‘Pokretu za uspješnu Hrvatsku’, Vlada RH ne pokazuje potpuno nerazumijevanje važnosti ovog pitanja i njegove povezanosti s razvojem gospodarstva, a to je vidljivo i jer je ukinula Ministarstvo obitelji, dok demografsku politiku niti ne spominje. Zato, kako kažu, pozivaju sve kreatore državne politike da ovaj problem postave na stratešku razinu prioriteta rješavanja, jer je ‘u pitanju budućnost naše djece’.

Zabraniti otkaz trudnicama, porezne olakšice za djecu

HRAST ima i neke prijedloge za poboljšanje demografskih prilika: poboljšanje uvjeta za mlade obitelji i obitelji s više djece, uvođenje instituta majke odgojiteljice, povećanje porodiljinih naknada, financijsko poticanje kod ranijeg odlučivanja za dijete, veće subvencije na cijenu vrtića i osiguravanje organiziranog čuvanja predškolske djece za djecu zaposlenih roditelja čija djeca nisu dobila smještaj u vrtić, snižavanje troškova udžbenika i školskog pribora, subvencioniranje najma ili kupnje prvog obiteljskog stana, povećavanje poreznih olakšica za djecu itd.
Smatraju i kako treba poticati poslodavce koji zapošljavaju nezaposlene majke/očeve nakon isteka porodiljskog dopusta na neodređeno radno vrijeme, one koji zapošljavaju roditelje na skraćeno radno vrijeme, te one koji otvaraju interne vrtiće za djecu svojih zaposlenika, te zabraniti davanje otkaza trudnicama i osigurati financijsku pomoć za svako rođeno dijete.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI