Neovisni novinarski portal
27.2.2021.
KULTURA
Tko su kandidati za ovogodišnjeg Oscara: Precijenjeni “Američki varalice” s 10 nominacija

Tko su kandidati za ovogodišnjeg Oscara:
Precijenjeni “Američki varalice” s 10 nominacija

Piše: Ante Deković

banks

Iskreno, potpuno sam razočaran nominacijama za ovogodišnjeg Oscara. U svakom slučaju, nisu ni približno na tragu mojih očekivanja, pa i priželjkivanja. Vjerovao sam, primjera radi, da će filmovi kao što su “12 godina ropstva” i “Gravitacija” biti nominirani, baš kao što ne mogu razumjeti da su “Kako je spašen gospodin Banks”, (napose Emma Thomson u kategoriji za najbolju glumicu) te “Tajanstveni živon Waltera Mittija” kompletno ignorirani. S druge strane, raduje me da je film Spike Jonzea, koji je karijeru započeo snimanjem skate videa i video spotova, za legendarne Beasty Boyse, “Ona”, nominiran za čak tri kipića: u kategoriji najboljeg filma, orginalnog scenarija i za muziku. Držim i da je “Vuk s Wall Streeta” posve opravdano nominiran za 5 Oscara, uz ostalo, za film godine, Martin Scorsese za najboljeg redatelja te Leonardo DiCaprio za najboljeg glavnog glumca.

A kad je o toj kategoriji riječ, bit će zbilja zanimljivo vidjeti hoće li slaviti DiCaprio ili Matthew McConaughey za ulogu u “Dobri dileri iz Dallasa” . Nekako slutim  da bi njima dvojici račune mogao pomrsiti Christian Bale, s ulogom  u “Američkim Varalicama” i pokupiti glavnu nagradu. Film je, inače,  nominiran u čak 10 kategorija,  što je po mome uvjerenju pretjerano i nezasluženo. “Varalice” jesu zabavan film, ali ništa spektakularno. Pogotovo su mi nejasne nominacije Amy Adams i Jennifer Lawrence za glavnu i sporednu glumicu u tom filmu. Amy Adams nikako nije na razini jedne Emme Thomson (“Kako je spašen gospodin Banks”), a Jennifer Lawrence je odigrala potpuno istu rolu kakvu je već odglumila u “Silverlining Playbook” za koju je prošle godine dobila Oscara kao najbolja glavna glumica.

Jedna od zanimljivijih nominacija ove godine, koju malo tko u Hollywoodu može razumjeti i koja pokazuje da ipak nije sve u kvaliteti i umjetnosti , nego pokatkad u tome tko koga zna,  je nominacija za pjesmu “Alone yet not Alone” iz istoimenog filma, za najbolju filmsku skladbu. Pjesma koja je uspjela nadmašiti Taylor Swift, Coldplay, Celin Dion i Lanu del Rey u toj kategoriji, je iz filma prikazanog u svega devet kina, a u svojih 21 dan prikazivanja zaradio je samo 134 tisuće dolara. Navodno je riječ o istinitoj filmskoj priči o dvije djevojke koje su 1750- i neke u Americi oteli Indijanaci, a spašene su zahvaljujući samo vjeri i ljubavi . Film je sponzoriran od krišćanskog fonda, a intrigantan je podatak da je kompozitor nominirane pjesme, inače, dirigent ovogodišnjeg i lanjskog orkestra na dodjeli Oskara…

U kategoriji vizualnih efekata, na moju radost, ponovo je nominiran moj prijatelj Ben Grossmann. Poslje pobjede s filmom „Hugo“,  prije dvije godine, ovaj put je nominiran za rad na novom Star Treku U tami Zvjezdane staze. Bilo mi je zadovoljstvo vidjeti i da je „Zaborav“ nominiran, a ne „Usamljeni Osvetnik“,  mada se  već sada prognozira pobjeda „Gravitacije“.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI