Neovisni novinarski portal
8.3.2021.
EKOLOGIJA / IZDVOJENO
Snijeg ponegdje i u Zagori, u nedjelju nam stiže novi val zahlađenja

Snijeg ponegdje i u Zagori, u nedjelju nam stiže novi val zahlađenja

Ante Čustonjić čuva krave u Miljevačkim Bogatićima (Foto Hrvoslav Pavić)

Ante Čustonjić i u sniježnu subotu čuvao je krave u Miljevačkim Bogatićima (Foto Hrvoslav Pavić)

Sijeg koji je napadao, a mjestimice još uvijek pada, uzrokovao je prometni kaos u dobrom dijelu Hrvatske. HAK upozorava vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme, a ako je moguće neka odgode putovanje. Za sav promet zatvorene su: – A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, – A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica, – A7 čvor Draga -čvor Šmrika, – Jadranska magistrala ( D8) između Senja i Svete Marije Magdalene, – D54 Maslenica-Zaton Obrovački – Paški most. Meteorolozi za danas i sutra najavljuju slabljenje i prestanak snijega, ali i veći pad temperature. Tijekom jučerašnjeg dana najviše je snijega napadalo u Ogulinu, čak 40 centimetara, a slijedi Parg-Čabar s 30 centimetara. Nešto snijega našlo se i u Dalmatinskoj zagori. Na šibenskom području najviše snijega je napadalo u Miljevačkim Bogatićima. Snažna bura i najviša temperatura od tek pola  stupnja iznad nule omogućila je da se snijeg u Bogatićima najdulje zadrži, gdje je na cestama bila također bila nužna zimska oprema .

– Nego gdje će biti najviše bure i snijega nego na Miljevcima? Pa nije ovo zbog ničega kraj pršuta – kaže Ante Čustonjić, jedini stanovnik Bogatića kojeg se u subotu ujutro mogao vidjeti na ulici. On je na ispašu izvukao svoje krdo od 20 krava, križanki simentalke i obične, domnaće krave. Kako bi ih iz staje bez prisile doveo na snijegom pokrivene pašnjake, prosuo je po dvorištu suho balirano sijeno.

–  Jest, narasla im je zimska dlaka. Zime se zato ne boje, ali im smeta kad puše. A ovdje uvijek puše – kaže Čustonjić.

Ništa bolje neće biti ni u nedjelju. Stiže još jedan val zahladnjenja. Bit će promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, te uglavnom bez oborina. Samo ponegdje u unutrašnjosti može biti vrlo slabog snijega. Najsunčanije se vrijeme očekuje na Jadranu. Vjetar će biti većinom slab, a na Jadranu slaba i umjerena, ponegdje i jaka bura s olujnim udarima.  Bit će vrlo hladno s najnižom jutarnjom temperaturom zraka od -11 do -6 Celzijevih stupnjeva, ponegdje može biti i niža, a na Jadranu između -4 i 2. Najviša dnevna temperatura bit će od -7 do -2, a na Jadranu od 5 do 10 Celzijevih stupnjeva.[wzslider]

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI