Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
POLITIKA
Prekinuti pregovori s Rumunjima oko prodaje HŽ Carga!

Prekinuti pregovori s Rumunjima oko prodaje HŽ Carga!

E, baš nas ne ide! Dug i nezaposlenost rastu, kreditni rejting nam pada, lova iz EU fondova ne pritiče, jerbo se svih ovih godina priprema za ulazak u Uniju, nismo uspjeli obučiti za izradu projekata koji bi se mogli uspješno aplicirati za europski novac, a ne polazi nam za rukom...

Ražine - mjesto nesreće (1)

E, baš nas ne ide! Dug i nezaposlenost rastu, kreditni rejting nam pada, lova iz EU fondova ne pritiče, jerbo se svih ovih godina priprema za ulazak u Uniju, nismo uspjeli obučiti za izradu projekata koji bi se mogli uspješno aplicirati za europski novac, a ne polazi nam za rukom ni rasprodaja domaće imovine. Evo, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture izvijestilo nas danas kako su propali pregovori s rumunjskom tvrtkom S.C. GRUP FEROVIAR ROMAN S.A. iz Bukurešta o kupoprodaji HŽ Carga. Rumunji su obećavali kupiti 75 posto udjela, ali su očigledno računali da s nama mogu „muljati“ kako ih je volja, pa je „tijekom pregovora došlo do značajnih odstupanja od uvjeta danih u obvezujućoj ponudi“, što hrvatska strana, razumije se, nije mogla prihvatiti te su pregovori prekinuti.

U priopćenju za javnost Ministarstvo kao razloge navodi da rumunjska tvrtka nije osigurala relevantne dokaze da može pribaviti zamjenska jamstva za trenutno važeća državna, a prijedlog Ugovora koji je hrvatskoj strani dostavljen od S.C. GRUP FEROVIAR ROMAN S.A. ni približno nije u skladu s uvjetima natječaja i obvezujuće ponude, pa je, dakle, neprihvatljiv kao i preduvjeti za zaključivanje transakcije za koje bi država trebala izdati dodatna odgovarajuća jamstva.

Dosjetljivi Rumunji traže i jamstva države da u narednom razdoblju na tržište neće ulaziti drugi operatori, da se u cjelosti riješi problem vezan uz imovinu koja se trenutno tretira kao javno dobro, nota bene, da država preuzme i troškove zbrinjavanja viška zaposlenih i osigura produljenje i ekskluzivnost ugovora s glavnim korisnicima usluga HŽ Carga.  Per fin, da država na svoja leđa prihvati i sve financijske rizike postojećih sudskih sporova tvrtke.

Uz sve, nakon toliko pregovaranja, palo im je na pamet da bi bilo dobro obaviti još jedno dubinsko snimanje iako su već provedena dva, pa je očigledno da je potencijalni kupac zapravo samo kupovao vrijeme. Naime, kaže se u priopćenju Ministarstva, jedini podaci koji nisu kupcu predočeni odnose se na komercijalne uvjete iz ugovora s korisnicima usluga HŽ Carga, a koji su poslovna tajna dostupna drugoj strani tek kada postoje čvrsti dokazi da je transakcija izvjesna. A u ovom slučaju, to evidentno nije!

Hrvatska strana ocijenila je neprovedivim, stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornica Ministarstva Renata Ivanović, i prijedlog da se dio državnih jamstava, odnosno postojećeg duga, kompenzira imovinom „željezničara“ nakon njihova preuzimanja (?!) A tih modela kupoprodaje (privatizacije) Hrvatska se , bogme nagledala, i toga je dosta!  Svi su izgledi da je rumunjski S.C.GRUP bio samo još jedan u nizu nazovi kupaca koji su htjeli „loviti u mutnom“, računajući na očaj hrvatske Vlade koja pod svaku cijenu treba utržiti ponešto državne imovine kako bi koliko-toliko smanjila deficit…

 

 

 


VEZANE VIJESTI