Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
POLITIKA / Portreti
Portret tjedna: Vesna Pusić – od šestara u utičnici do Radimira Čačića ‘na ulici’

Portret tjedna:
Vesna Pusić – od šestara u utičnici do Radimira Čačića ‘na ulici’

portret_tjedna_pusic_post

Malo je hrvatskih, a bogme i međunarodnih političara koji su ovoga tjedna bili toliko živahni i multipraktični kao što je to Vesna Pusić, aktualna hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova. Marljiva ministrica Vesna imala je proteklih dana uistinu buran raspored: najprije je odletjela u Berlin kako bi se sastala s njemačkim kolegom Frank-Walter Steinmeierom i ispeglala bilateralno zgužvano rublje usljed navodnog međudržavnog obavještajno-pravosudnog meteža (s elementima soap opere). Dvoje europskih diplomata su se dugo zadržali u razgovoru u četiri oka, kako je izvještavano, pa su se onda ozareni pojavili s izjavama kako ‘su uzajamni odnosi dobri te kako pravni proces oko izručenja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača neće narušiti dobre bilateralne odnose’. Danke Njemačka. Odahnuli smo. Još jedan veliki uspjeh naše odrješite i odlučne ministrice.

Nisu se mlazni motori zrakoplova na Plesu ni ohladili, a ministrica vanjskih poslova se smjesta prešaltala na izrazito unutarnje poslove: pohitala je prirediti sjednicu predsjedništva matične stranke kojoj je predsjednica – Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata. Brzo se okupilo društvo iz vrha HNS-a, stranke za koju ovih dana neki zlurado govore kako imaju – više ministara nego glasača. Okupili su se s jednim ciljem; iz svoje političke organizacije treba izbaciti jednog rogobornog i svojeglavog Radimira Čačića, nekadašnjeg predsjednika iste političke tvorevine, koji se, dočim, smatra i njenim suosnivačem i zaslužnim utemeljiteljem. Aktualni zatvorenik, a bivši ministar, župan, poduzetnik, stranački čelnik, graditelj autoceste, saborski zastupnik i što li već ne, izbačen je iz stranke i prekrižen na spisku članstva ‘na neviđeno’, dok je vjerovatno pokunjen i razočaran, smišljajući povratak na svjetla polit-pozornice, boravio među zidovima kazionice u Valturi.

Od malih nogu za visoku politiku

Taj potez šefice Vesne nije baš najbolje primljen među dijelom članstva: neki su, poput aktivista s otoka paške čipke, sira i janjetine, već hitro odstupili iz HNS-a zgroženi činom pri kojem nekadašnja stranačka uzdanica nije imala prilike ništa reći u svoju obranu. To su sjevernokorejske metode, rekli su ojađeni paški HNS-ovci. Nije u redu da se Radimir nije mogao oprati od krivnje, a kriv je jer se, kažu, deset mjeseci iz zatvora i na slobodnim vikendima sastajao s Bandićem i drugim političarima i dogovarao neke tobožnje buduće političke asocijacije.
– Riječ je o dilemi između prošlosti i sadašnjosti HNS-a – jezgrovito je i nejasno Vesna pojasnila razloge Radimirova brisanja iz stranke.
A barem za Vesnu Pusić nema neke bitne dileme između prošlosti i sadašnjosti, kada je riječ o o njezinoj raznovrsnoj i, u nekim razdobljiima, plodonosnoj političkoj karijeri. Kako u službenim, tako i u neautoriziranim biografijama lako je primjetno kako je još djevojčica Vesna na neki način bila gotovo predodređena za visoku politiku.
Rođena ju Zagrebu 25. ožujka 1953. godine u Zagrebu u zagrebačkoj obitelji Pusić od majke Višnje, rođene Anđelinović, profesorice engleskog jezika, te oca Eugena koji je bio akademik i sveučilišni profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu koji je često boravio u inozemstvu (SAD, UK, Nizozemska, Finska…), a po nekima i sudac za vrijeme Nezavisne države Hrvatske, te kasnije visoko pozicionirani dužnosnik u FNRJ i SFRJ. Kako se navodi, određeno vrijeme je obnašao i dužnost savjetnika glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za socijalna pitanja i za organizaciju tehničke pomoći u socijalnim službama, od 1964. do 1965. godine.

Boraveći često na studijskim putovanjima u dalekim zemljama, tata Eugen je znao pokoji put povesti i kći Vesnu koja je zarana i od malih nogu pokazivala interes za visoku politiku. Tako se prepričava anegdota kada je ona željno bdijući iščekivala ishod predsjedničkih izbora u SAD-u, odnosno pobjedu njezina favorita J. F. Keneddya. Od rane dobi je iskazivala određenu svojeglavost, priča se, ali unatoč nestašnosti bila je odlična učenica te, gle čuda, predsjednica razreda, jednako kao danas HNS-a. Svirala je klavir, bavila se atletikom, u ranim razredima obožavala knjige o Winetouu, kazala je jednom.

Elektrošokantno: šestarom u utičnicu

Kao istaknuta anegdota iz gimnazijskih dana ističe se opasna i potencijalno pogibeljna nepodopština koja ne priliči inteligentnoj Vesni. To je elektrošokantni događaj kada je učenica Pusić iz nepoznatih razloga u električnu utičnicu ugurala šestar, nakon čega ju je stresla električna energija, u učionici je bljesnulo, a škola je zbog kratkog spoja ostala bez struje. Možda je baš tada, kao u biografijama superheroja iz američkih stripova, Vesna dobila nadljudsku političku energiju koja ju je poput munje lansirala u visoke buduće dužnosničke sfere. Nešto poput ‘SuperVesna’.
Bilo kako bilo, nakon završenog osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja Vesna odlazi u SAD s ocem, gdje stječe prva značajnija američka iskustva. Nakon povratka u Zagreb kreće na studij sociologije gdje diplomira 1976. g., te doktorira 1984. godine. Negdje u to vrijeme udaje se za Jurgis Oniunasa, magistra financija i poslovnog konzultanta porijeklom iz Litve s kojim ima kćerku. Suprug Jurgis u jednom je intervjuju novinama upitan kako je biti ‘prvi suprug’ duhovito kazao kako mu je ‘među “prvim supruzima” favorit Dennis Thatcher: nikad se nije miješao u politiku, bio je velika podrška svojoj supruzi, igrao je golf i pio džin-tonik ‘. Ima tu nešto: Vesna Pusić se, pogotovo odjučer, već nameće kao domaća inačica ‘čelične lady’.
Ili to pak ima nekakve veze s jednim podatkom iz karijere Vesne Pusić vezanim uz feministički aktivizam (jednom feministica-uvijek feministica). Onomad 1978. godine je sa šest istomišljenica osnovala prvu feminističku grupu u Jugoslaviji nazvanu Žena i društvo, što u to doba i nije bilo najbolje prihvaćeno, kako se ističe. Djelom i zbog toga što se jednoj utjecajnoj ženi, supruzi ondašnjeg visokog komunističkog funkcionera Vladimira Bakarića, nije odveć sviđala feministička misao.

‘Upravljačke elite i tranzicija u Hrvatskoj’

Nadalje, doktorica Pusić predaje na fakultetima u zemlji i inozemstvu, te se bavi istraživanjima o ‘upravljačkim stilovima u 18 najuspješnijih industrijskih organizacija u Hrvatskoj’. Negdje se navodi kako je to njezino istraživanje ‘poslužilo kao osnova za analizu upravljačke elite kao potencijalne političke elite u tranzicijskom razdoblju u Hrvatskoj’. Pojmovi ‘upravljačka elita’ i ‘tranzicija’ danas u Hrvatskoj mnogima stvaraju knedlu u grlu i osjećaj potmulog bijesa, pa se valja nadati kako rezultati njezina istraživanja nisu zlim lopovima poslužili kao model za uništenje glavnine hrvatskog gospodarstva i dokidanje optimistične budućnosti i prosperiteta za više generacija žitelja Hrvatske.
A onda kreće era izrazito politički orijentiranog djelovanja Vesne Pusić ili ‘Pusićke’, kako je najčešće zovu u narodu.
Devedesetih je godina jedna od osnivača te direktorica Erazmus Gilde, nevladinog, nestranačkog projekta za promicanje kulture demokracije. U sklopu projekta izdaje časopis Erasmus u kojem se mahom razmatrale teme tranzicije u Hrvatskoj te ostalim istočnoeuropskim zemljama.
‘Organizirala je veliki broj okruglih stolova i rasprava o kontroverznim pitanjima u regiji s ciljem poticanja građanske inicijative u razrješavanju sukoba i traženja alternativnih političkih rješenja na ovom području’, kako ističe u službenoj biografiji s tim projektom u vezi. Tu negdje su bili česti njezini istupi koji neki nisu baš shvatili kao ‘razrješavanje sukoba i traženje alternativnih političkih rješenja’, već drukčije, pa su je ‘na desnici’ okarakterezirali kao zagovornicu i promicateljicu teze o zajedničkoj i podjednakoj krivnji Hrvata i Srba za Domovinski rat, zbog čega je onda navukla neskriveni bijes dijela javnosti. Negdje u to vrijeme joj se, navodno, prijetilo i smrću, te je zajedno sa Stipom Mesićem smatrana glavnim domaćim faktorom kriminalizacije Domovinskog rata i pratećih hrvatskih nevolja.

Željezna dama i euroskeptični neandrtalci

No iz svega toga Vesna Pusić izlazi bez značajnijih poteškoća, a politička karijera od pristupanja HNS-u 1990. niže sljedeće i konstantno uzlazne političke funkcije: predsjednica HNS-a u dva mandata, zastupnica u Hrvatskom saboru, potpredsjednica Hrvatskog sabora, pa predsjednica Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a, te prva potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju RH EU, potpredsjednica ELDR-a (Europska liberalno-demokratska i reformska stranka, te na posljetku ministrica vanjskih i europskih poslova. U bisernoj nisci predsjedničkih funkcija nedostaje tek ona predsjednice RH, koja joj je izmakla na prošlim predsjedničkim izborima jer je osvojila nedostatnih 7,25 posto glasova. Osim spomenutim navodnim dušebrižnicima za domovinske vrijednosti, Vesna Pusić je izrazito podizala krvni i srčani tlak tzv. euroskepticima uoči prostupanja Hrvatske EU-i. Prilično agresivna retorika EU-Vesne u promicanju EU blagostanja nervirala je one koji su smatrali kako će Hrvatska ulaskom u asocijaciju iz koje ju se godinama prije ulaska ‘maltretiralo i ponižavalo’ izgubiti neke svoje autohtone temeljne vrijednosti i rastopiti se kao mast u loncu velikoeuropskih interesa.
Posebno im je smetao gard Vesne Pusić koji je ‘eurosumnjičavce’ i protivnike pristupanja EU-i karakterizirao kao neuljuđene, priglupe i zadrte neandrtalce koje nimalo ne shvaćaju epohalni značaj EU-e za buduće hrvatsko blagostanje. No i to je prošlo, pa ministrica Vesna više ne mora zagovarati EU vrijednosti s tolikim vatrenim žarom i gorljivo angažirano. Kao kada je to bilo potrebno za brzo senzibiliziranje kolebljive i napaćene domaće javnosti za važnost i veličinu EU-e za hrvatsko bolje sutra.
Evo sad, da se nađe, i ponešto podataka iz imovinske kartice naše ‘željezne dame’: vozi fiat 500 iz 2007. godine, ima stan u Zagrebu od 140 ‘kvadrata’, te kuću i zemljište u Sovinjaku u Istri, umjetnina od nekih 300 tisuća kuna, ušteđevine otprilike milijun kuna i redovnu plaću u iznosu 34.927,46 kuna bruto.
No završimo ovaj tekst ležernijom tematikom. Kako se Vesna Pusić relaksira usljed silnih obaveza?
Čitanjem, kartanjem, kuhanjem i šetnjom s kućnom ljubimicom, mopsicom Kiri, a posebno je, kaže, ispunjava obnova i uređenje interijera i zidova stare kuće u Istri u Sovinjaku, ljupkom istarskom mjestu udaljenom nekoliko desetaka kilometara sjeverno od istarskog mjesta Valture i kaznionice među čijim zidovima u interijeru trenutačno boravi njezin bivši stranački kolega Radimir Čačić.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI