25.10.2020.
POLITIKA
Najkraće priopćenje Vlade RH u povijesti: Linić zahtjeva razrješenje Šegona jer ovaj ne želi otići dobrovoljno

Najkraće priopćenje Vlade RH u povijesti:
Linić zahtjeva razrješenje Šegona jer ovaj ne želi otići dobrovoljno

portret_tjedna_linic_istaknuta

Na internetskim stranicama Vlade Repubike Hrvatske objavljeno je vjerovatno jedno od najkraćih priopćenja  za javnost u povijesti takvoga priopćavanja. ‘Sastavljeno’ je od jedne rečenice, a tiče se zahtjeva ministra Linića za razrješenje njegova pomoćnika Šegona.  Evo ga u cijelosti:

Ministar financija Slavko Linić je na zahtjev predsjednika Vlade Zorana Milanovića zatražio razrješenje pomoćnika ministra gospodina Branka Šegona koji nije želio dobrovoljno odstupiti.

Mnogima u Hrvatskoj su dobro poznate okolnosti ‘slučaja Šegon’, budući da se o tome na široko razglaba već tjednima. Podsjetimo, pomoćnik ministra financijua Branko Šegon prozvan je budući da je njegova tvrtka koja je sada navodno u vlasništvu njegova sina dobila vrlo povoljne kredite od Hrvatske banke za obnovu i razvoj.  Mnogi su to ocijenili bjelodanim ‘sukobom interesa’. No ministar   Slavko Linić (link) gorljivo je  branio svojega pomoćnika (link)  ,  tvrdeći kako nema govora o nikakvom sukobu interesa, te da nema nikakvog razloga za njegovu smjenu.

Mnogi su u šali govorili kako tu nema sukoba interesa, već je posrijedi ‘suradnja interesa’. No, akteri afere su se prestali smijati kada je po nalogu DORH-a kriminalistička policija počela istraživati poslovanje HBOR-a. Na koncu, premijer Zoran Milanović je u Hrvatskom saboru jučer ovlaš najavio Šegonov odlazak, nakon čega se pojavilo i gore vidljivo superkratko priopćenje u kojem nema baš nikakvih pojašnjenja o tome zašto doista pomoćnik Šegon mora odstupiti s funkcije pomoćnika ministra financija.